Business & Finance Δευτέρα 14/12/2020, 20:02
ΕΚΤ

ΕΚΤ: Αποχαιρετά την «τάξη» του 1998

ΕΚΤ: Αποχαιρετά την «τάξη» του 1998

Για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί το τέλος της ιδρυτικής γενιάς της με την αποχώρηση του Υβ Μερς από το εκτελεστικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας. 
Ο 71χρονος Λουξεμβούργιος είναι ο μοναδικός διαμορφωτής πολιτικής που έχει απομείνει από την «τάξη» του 17μελούς δ.σ. το οποίο ανέλαβε τα ηνία το 1998 με την καθιέρωση του ευρώ και τη δημιουργία της Ευρωζώνης.

Τότε ο Μερς, προερχόμενος από το υπουργείο Οικονομικών της χώρας του, έγινε ο πρώτος διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Λουξεμβούργου. Το 2012 διορίστηκε μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου μετά από μία καθυστέρηση που δημιουργήθηκε μετά το αίτημα του Ευρωκοινοβουλίου για ισορροπία ανάμεσα στα δύο φύλα και το 2019 ανέλαβε αντιπρόεδρος του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ.

Η θητεία του Μερς στους κόλπους της ΕΚΤ για περισσότερο από 22 χρόνια είναι μακράν η μακροβιότερη από κάθε άλλο συνάδελφό του στην Ευρωζώνη. Η αμέσως επόμενη μεγαλύτερη θητεία είναι αυτή του διοικητή της Μπούντεσμανκ Γενς Βάιντμαν, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία το Μάιο του 2011, δύο μήνες πριν από τον Ολλανδό συνάδελφό του Κλάας Νοτ και τον Ιταλό Ιγκνάσιο Βίσκο το Νοέμβριο του ιδίου έτους. Τη θέση του Μερς θα καλύψει ο Ολλανδός Φρανκ Ελντερσον.  

Πηγή: Bloomberg

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News