Business & Finance Δευτέρα 14/12/2020, 21:43
ΤΡΑΠΕΖΕΣ

EKT: Αύριο η απόφαση για μερική καταβολή μερισμάτων

EKT: Αύριο η απόφαση για μερική καταβολή μερισμάτων

Το ενδεχόμενο να επιτρέψει στις τράπεζες να καταβάλουν στους μετόχους τους μέρισμα αντίστοιχο με το 15% των κερδών τους κατά την περίοδο 2019/2020, αναμένεται να αποφασίσει αύριο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), εάν οι τράπεζες πείσουν τις εποπτικές αρχές ότι πράγματι είναι σε θέση να το κάνουν. Εάν τελικά αποφασιστεί, η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε χαλάρωση της απαγόρευσης καταβολής μερισμάτων, όπως ανέφεραν πηγές. 

Η ΕΚΤ συνέστησε το Μάρτιο στις τράπεζες της Ευρωζώνης να σταματήσουν την καταβολή μερισμάτων για εφέτος, ούτως ώστε να κρατήσουν το κεφάλαιό τους για την κάλυψη μη εξυπηρετούμενων δανείων που προβλέπεται να φθάσουν τα 1,4 τρισ.ευρώ, ως συνέπεια της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού. 

Οι εποπτικές αρχές της ΕΚΤ θα εξετάσουν το θέμα αύριο και το πιθανότερο είναι να χαλαρώσουν την απαγόρευση, επιτρέποντας στους πιστωτικούς ομίλους να καταβάλουν μερισματικές αποδόσεις αντίστοιχες με το 15% των περυσινών και φετινών κερδών τους, σύμφωνα πάντα με τις πηγές. Ωστόσο, μία εξ αυτών εμφανίστηκε πιο επιφυλακτική, σημειώνοντας ότι οι τράπεζες θα πρέπει να δείξουν στις εποπτικές αρχές ότι διακρατούν αρκετό κεφάλαιο για να προβούν σε μία τέτοια κίνηση. Γι΄αυτό, οι αποφάσεις θα ήταν καλύτερο να ληφθούν για κάθε τράπεζα ξεχωριστά, που σημαίνει ότι το βάρος έγκειται στις ίδιες τις τράπεζες για να πάρουν το πράσινο φως. Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει. Σημειώνεται ότι οι τράπεζες διαμαρτύρονται πως η απαγόρευση των μερισμάτων καθιστά πιο δύσκολη την προσέλκυση επενδυτών.

Η Τράπεζα της Αγγλίας, από την πλευρά της, περιόρισε την καταβολή μερίσματος για τις βρετανικές τράπεζες στο 25% των συσσωρευμένων κερδών 2019/2020. 

Πηγή: Reuters
  
    

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News