BUSINESS & FINANCE

Ο πονοκέφαλος του πληθωρισμού: Νέα μέτρα στήριξης εάν χρειαστεί

Ο πονοκέφαλος του πληθωρισμού: Νέα μέτρα στήριξης εάν χρειαστεί

Μόλις μπήκε ο δεύτερος μήνας του έτους και  ήδη δύο κίνδυνοι για την πορεία της οικονομίας βρίσκονται εδώ. Σε πρώτο πλάνο η μετάλλαξη Όμικρον, ναι μεν υπάρχει αποκλιμάκωση των νέων μολύνσεων τις τελευταίες ημέρες αλλά βρίσκεται εδώ και δείχνει τα «δόντια» της και βέβαια το μεγάλο αγκάθι, οι τιμές στην ενέργεια που  βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα.

Στο οικονομικό επιτελείο υπάρχει ανησυχία για την πορεία του πληθωρισμού, καθώς πλέον τα στοιχεία  δείχνουν ότι θα κινηθεί τουλάχιστον για ένα τρίμηνο σε υψηλά επίπεδα.

Σήμερα αναμένονται και τα πρώτα στοιχεία για τον πληθωρισμό από τη Eurostat. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε δηλώσεις του χθες  ανέφερε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις που προκαλούνται κυρίως εξαιτίας των αυξήσεων των τιμών στην ενέργεια, οδηγούν σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων του οικονομικού επιτελείου για το ύψος του πληθωρισμού φέτος στο 1,5% με 2%, από 1% που προβλέπεται στον προϋπολογισμό. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το πρώτο τρίμηνο του έτους ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα κινηθεί στα επίπεδα του 5%, και θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται τους επόμενους μήνες του έτους. Ανάλογη είναι και η εκτίμηση του ΙΟΒΕ στην τελευταία έκθεσή του για την οικονομία.

Οι πιέσεις, πάντως, που δέχεται η οικονομία λόγω του πληθωρισμού ανάγκασαν το οικονομικό επιτελείο να επανεξετάσει και το σενάριο της μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ σε βασικά είδη κατανάλωσης. Ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε βέβαια πως ένα τέτοιο μέτρο είναι δύσκολο να εφαρμοστεί καθώς κοστίζει ακριβά για τα δημόσια ταμεία ενώ εξέφρασε και τον προβληματισμό του για το κατά πόσο μια ενδεχόμενη μείωση θα φτάσει στον τελικό καταναλωτή.

Προς το παρόν πάντως η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο, θα συνεχίσουν να ακολουθούν την έως τώρα στρατηγική που έχουν επιλέξει, χωρίς βέβαια να αποκλείεται τίποτα, καθώς το φαινόμενο της ακρίβειας είναι δυναμικό. Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε χαρακτηριστικά «δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια» για παρεμβάσεις, αλλά όταν προκύπτουν τα μοιράζουμε σε κοινωνικά δίκαιο τρόπο.

Η συγκεκριμένη στρατηγική που ακολουθεί έως τώρα η κυβέρνηση περιέχει ένα μείγμα επιδοτήσεων για την ενέργεια αλλά και μέτρα για την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος. Οι επιδοτήσεις για την ενέργεια έχουν διπλό στόχο: Από τη μία βοηθούν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς  και από την άλλη πλευρά, η επέκταση τους και στις επιχειρήσεις έχει ως στόχο  να συμπιεστεί το κόστος παραγωγής των επιχειρήσεων και με αυτό τον τρόπο να μην χρειαστεί να προχωρήσουν σε περαιτέρω ανατιμήσεις.  Εξάλλου, η μεγαλύτερη επιβάρυνση των επιχειρήσεων προέρχεται από την αύξηση στις τιμές ενέργειας.

Στον δεύτερο πυλώνα της στρατηγικής έναντι της ακρίβειας, η κυβέρνηση κινείται στη λογική της μείωσης των φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών ενώ στην ενδυνάμωση του εισοδήματος των νοικοκυριών θα έρθει να προστεθεί και η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου.

Διαβάστε επίσης: 

Πληθωρισμός και ενεργειακό κόστος: Τα επόμενα βήματα για τα μέτρα στήριξης

Σούπερ μάρκετ: 5% πάνω οι τιμές το πρώτο 15νθήμερο του Ιανουαρίου

Πληθωρισμός: Πόσο κοστίζει σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News