ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σούπερ μάρκετ: 5% πάνω οι τιμές το πρώτο 15νθήμερο του Ιανουαρίου

Σούπερ μάρκετ: 5% πάνω οι τιμές το πρώτο 15νθήμερο  του Ιανουαρίου

Με αύξηση των τιμών στα βασικά είδη σούπερ μάρκετ κατά 5% έκλεισε το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, ένδειξη αν μη τι άλλο εξόχως ανησυχητική σχετικά με το επίπεδο στο οποίο διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον πρώτο μήνα της νέας χρονιάς. Σήμερα σημειωτέον η Eurostat ανακοινώνει τις εκτιμήσεις της για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή του Ιανουαρίου, ενώ ο εθνικός δείκτης θα ανακοινωθεί από την Ελληνική Στατιστική Αρχή στις 15 Φεβρουαρίου. 

Από τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών αγοράς IRI για την εξέλιξη των τιμών προκύπτει ότι την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2022 καταγράφηκε άνοδος των τιμών τόσο στα τρόφιμα όσο και στα μη τρόφιμα με τη δεύτερη κατηγορία να είναι αυτή στην οποία παρατηρούνται οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις. Στα τρόφιμα οι ανατιμήσεις την εβδομάδα αυτή σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021 ήταν της τάξης του 1% μεσοσταθμικά με σημαντικές, όμως, ανατιμήσεις 3% στα γαλακτοκομικά και στα συσκευασμένα τρόφιμα και 2% στα αναψυκτικά και ροφήματα. Η μοναδική κατηγορία στην οποία καταγράφεται μείωση τιμών 2% είναι στα αλκοολούχα ποτά. 

Στα μη τρόφιμα η κατάσταση είναι ακόμη πιο ανησυχητική. Μεσοσταθμικά οι αυξήσεις τιμών είναι 11% με την κατάσταση, μάλλον, να επιδεινώνεται το επόμενο διάστημα δεδομένου ότι αναμένονται ανατιμήσεις σε απορρυπαντικά καθώς και σε είδη ατομικής περιποίησης. 

Τον τελευταίο μήνα εκτιμάται ότι πέρασαν στις τιμές καταναλωτή οι περισσότερες από τις ανατιμήσεις που περιλαμβάνονταν στους τιμοκαταλόγους που είχαν αποσταλεί τον Δεκέμβριο στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Τιμοκατάλογοι με αυξήσεις σε 24 βασικές κατηγορίες προϊόντων όπως άλευρα, τυροκομικά, αλλαντικά, βούτυρα/μαργαρίνες, γαλακτοκομικά, δημητριακά, ζυμαρικά, καφέ, ζάχαρη, ελαιόλαδο, αρτοσκευάσματα, αυγά, αλλά και σε απορρυπαντικά και χαρτικά. 

Ανατιμήσεις έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους και σε πολλά κηπευτικά, καθώς οι καλλιέργειες κυρίως στον Μαραθώνα που τροφοδοτεί σε πολύ μεγάλο βαθμό την Αττική, καθώς και στην Κρήτη, υπέστησαν πολύ σοβαρές ζημιές κατά την πρόσφατη κακοκαιρία. Η πλειονότητα των θερμοκηπίων στον Μαραθώνα υπέστη ζημιές από την ισχυρή χιονόπτωση και πολλά εξ αυτών καταστράφηκαν εντελώς τόσο από πλευράς εγκαταστάσεων όσο και από πλευράς αγροτικής παραγωγής. Όσα δε κηπευτικά καλλιεργούνται σε υπαίθριες καλλιέργειες καταστράφηκαν λόγω του παγετού. 

Διαβάστε επίσης: 

Νέο κύμα ανατιμήσεων στα ράφια

Σούπερ μάρκετ: Η αύξηση των τζίρων φέρνει επενδύσεις εκατομμυρίων

Σούπερ μάρκετ: Αύξηση πωλήσεων 1,3% το 2021 – Τι αγόρασαν οι Έλληνες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News