Business & Finance Δευτέρα 18/10/2021, 16:44
BUSINESS & FINANCE

Η νέα κόντρα των κροίσων: Γιατί ο Elon Musk κοροϊδεύει τον πιο συμπαθή δισεκατομμυριούχο

Η νέα κόντρα των κροίσων: Γιατί ο Elon Musk κοροϊδεύει τον πιο συμπαθή δισεκατομμυριούχο

Με περιουσία 236 δισ. δολαρίων, ο Elon Musk είναι πλέον όχι μόνο ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, αλλά και πλουσιότερος από τον Bill Gates και τον Warren Buffett μαζί. Και όπως φαίνεται, το διασκεδάζει πολύ.

Αφότου τρόλαρε ανελέητα τον ιδρυτή της Amazon, Jeff Bezos, για το γεγονός ότι έχασε την πρώτη θέση, ο Musk στράφηκε τώρα και τον Buffett, ο οποίος θεωρείται ίσως ο πιο συμπαθητικός από όλους τους δισεκατομμυριούχους.

«Ίσως ο Buffett θα έπρεπε να επενδύσει στην Tesla, χαχα», αστειεύτηκε ο Musk στο Twitter.

Ασφαλώς, δεν περιμένει στ’ αλήθεια ότι ο 91χρονος Buffett θα αγοράσει μετοχές της Tesla. Ο αποκαλούμενος και «σοφός της Όμαχα»  έχει δηλώσει κατ΄ επανάληψη ότι ψάχνει για ευκαιρίες και επενδύει μόνο σε επιχειρήσεις τις οποίες καταλαβαίνει. Η Tesla, που είδε την κεφαλαιοποίησή της να γιγαντώνεται σχεδόν 10 φορές από τις αρχές του 2020 και έχει ποντάρει πολλά στην τεχνητή νοημοσύνη και το bitcoin, προφανώς δεν πληροί αυτά τα κριτήρια.

Διαβάστε επίσης: Γουόρεν Μπάφετ: Ολιγαρκής γεράκος ή η προσωποποίηση της απληστίας των πλουσίων;

Ο Musk χρησιμοποιεί κάποιες φορές αποφθέγματα του Buffett, όμως έχει παραδεχθεί ότι δεν είναι ο «μεγαλύτερος θαυμαστής» του μεγαλοεπενδυτή. Έχει χαρακτηρίσει τη δουλειά της διαχείρισης κεφαλαίων στην Berkshire Hathaway «κάπως βαρετή» και έχει αμφισβητήσει το προφίλ του «ευγενούς παππούλη» του Buffett.

Οι δύο δισεκατομμυριούχοι έχουν διασταυρώσει τα ξίφη τους και στο παρελθόν. Ο Musk έχει αμφισβητήσει δημοσίως την προτίμηση που δείχνει ο Buffett στις εταιρείες που ο ίδιος αποκαλεί «moats», δηλαδή εκείνες που έχουν ένα αγαπημένο brand ή μία πατενταρισμένη τεχνολογία που τις καθιστά αναντικατάστατες (βλ. Coca Cola ή Snickers). Αντίθετα, ο CEO της Tesla πιστεύει ότι ο ρυθμός της καινοτομίας μίας επιχείρησης είναι εκείνος που θα καθορίσει την ανταγωνιστικότητά της.

Διαβάστε επίσης: Γουόρεν Μπάφετ: Ο «προφήτης» με το πιο επικερδές «ευαγγέλιο» όλων των εποχών

«O Elon μπορεί να φέρνει τα πάνω-κάτω σε κάποιους τομείς, αλλά δεν νομίζω ότι θα ήθελε να τα βάλει μαζί μας στα ζαχαρωτά», είπε ο Buffett, αναφερόμενος στην See’s Candies, η οποία ανήκει στην εταιρεία του, την Berkshire Hathaway.

«Ξεκινάω μία εταιρεία ζαχαρωτών και θα είναι καταπληκτική», έγραψε αστειευόμενος ο Musk στο Twitter τότε. Αντίθετα, ο Buffett παραδέχθηκε ότι δεν θα ήθελε να ανταγωνιστεί τον Musk στην κατασκευή αυτοκινήτων. «Πραγματικά δεν έχω την ίδια επιθυμία για την κατασκευή αυτοκινήτων που φαίνεται να έχει εκείνος για την παραγωγή ζαχαρωτών», είπε το 2018 στο CNBC.

Ο Buffett έχει χαρακτηρίσει τον Musk σαν έναν «αξιοσημείωτο τύπο», λέγοντας όμως ότι έχει «περιθώρια βελτίωσης» και θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικός με το Twitter.

Ο Buffett έχει περιουσία 103 δισ. δολαρίων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News