Business & Finance Τετάρτη 22/09/2021, 14:30
BUSINESS & FINANCE

Γκουτέρες: Εκατομμύρια πεινάνε και οι δισεκατομμυριούχοι κάνουν βόλτες στο διάστημα

Γκουτέρες: Εκατομμύρια πεινάνε και οι δισεκατομμυριούχοι κάνουν βόλτες στο διάστημα

Σκληρή κριτική στον Τζεφ Μπέζος και τον Ρίτσαρντ Μπράνσον άσκησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κατά την εναρκτήρια ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του οργανισμού.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ μίλησε για μία «αρρώστια δυσπιστίας» που εξαπλώνεται στον πλανήτη, καθώς ο απλός κόσμος βλέπει τα δικαιώματά του να καταπατώνται και δυσκολεύεται να βάλει φαγητό στο τραπέζι του. «Οι γονείς βλέπουν το μέλλον των παιδιών τους να μοιάζει ακόμα πιο σκοτεινό από τις σημερινές δυσκολίες», ενώ την ίδια ώρα, βλέπουν «τους δισεκατομμυριούχους να κάνουν βόλτες στο διάστημα, καθώς εκατομμύρια πεινάνε στη γη», είπε ο Γκουτέρες.

Γκουτέρες: Εκατομμύρια πεινάνε και οι δισεκατομμυριούχοι κάνουν βόλτες στο διάστημα-1
φωτ.: Reuters/EDUARDO MUNOZ

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπέζος και ο Μπράνσον ταξίδεψαν φέτος το καλοκαίρι στο διάστημα με τον δικό του πύραυλο ο καθένας. Παρότι οι δισεκατομμυριούχοι βρέθηκαν στο διάστημα για λίγα λεπτά, τα ταξίδια αυτά κόστισαν δισεκατομμύρια δολάρια και προσέλκυσαν ένα τεράστιο κοινό που τα παρακολούθησε ζωντανά από όλο τον κόσμο.

Γκουτέρες: Εκατομμύρια πεινάνε και οι δισεκατομμυριούχοι κάνουν βόλτες στο διάστημα-2
φωτ.: AP

Τις ημέρες που έκαναν τα ταξίδια τους, και οι δύο δισεκατομμυριούχοι δέχθηκαν σκληρή κριτική, καθώς πολλοί τους ζήτησαν να πληρώνουν υψηλότερους φόρους. Υπενθυμίζεται  ότι το ProPublica αποκάλυψε ότι ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, δεν πλήρωσε καθόλου φόρο εισοδήματος τουλάχιστον δύο χρονιές ανάμεσα στο 2006 και το 2018.

«Γελάει σε βάρος κάθε ανθρώπου στην Αμερική που πληρώνει τους φόρους του», είπε η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν.

Έπειτα από την πτήση του, ο Μπέζος ευχαρίστησε τους εργαζόμενους της Amazon και δώρισε 200 εκατ. δολάρια σε βραβεία.

Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να παραδεχθεί τα όσα του προσάπτουν. «Στο μεγαλύτερο κομμάτι έχουν δίκιο», είπε. «Πρέπει να κάνουμε και τα δύο. Έχουμε πολλά προβλήματα εδώ και τώρα στη γη και χρειάζεται να τα δουλέψουμε, αλλά πρέπει επίσης  να κοιτάζουμε προς το μέλλον. Πάντα  το κάναμε αυτό ως είδος και ως πολιτισμός», τόνισε ο Μπέζος.

Την περασμένη εβδομάδα, η εταιρεία SpaceX του Ίλον Μασκ ολοκλήρωσε την πρώτη πτήση σε τροχιά στο διάστημα με πλήρωμα που αποτελείται αποκλειστικά από πολίτες. Ο ίδιος ο Μασκ δεν έχει πάει ακόμα στο διάστημα, όμως και εκείνος δέχεται κριτική γιατί εστιάζει κάποιες από τις περιβαλλοντικές του προσπάθειες σε άλλους πλανήτες.

Γκουτέρες: Εκατομμύρια πεινάνε και οι δισεκατομμυριούχοι κάνουν βόλτες στο διάστημα-3
φωτ.: AP

«Νομίζω ότι πρέπει να δαπανούμε την μεγάλη πλειοψηφία των πόρων μας για να λύσουμε τα προβλήματα της γης. Δηλαδή πάνω από το 99% της οικονομίας μας θα πρέπει να αφιερώνεται για να λύσουν τα προβλήματα της γης», είχε πει ο Μασκ κατά το πρώτο επεισόδιο του ντοκιμαντέρ του Netflix για την πτήση. «Αλλά πιστεύω ότι ίσως το 1% ή λιγότερο από το 1% θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την επέκταση της ζωής πέραν της γης».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News