BUSINESS & FINANCE

Αισιοδοξία στα χρηματιστήρια VS Aπαισιοδοξία στα ομόλογα: H UBS αποφασίζει ποιος έχει δίκιο

Σύμφωνα με τον Mark Haefele, Chief Investment Officer της UBS Global Wealth Management, η αισιόδοξη στάση των επενδυτών στα χρηματιστήρια είναι πιο πειστική

Αισιοδοξία στα χρηματιστήρια VS Aπαισιοδοξία στα ομόλογα: H UBS αποφασίζει ποιος έχει δίκιο

Αντικρουόμενα μηνύματα εκπέμπουν τα χρηματιστήρια και οι αγορές ομολόγων. Από τη μία πλευρά, στα χρηματιστήρια επικρατεί αισιοδοξία, καθώς ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε κατά 1,8% την περασμένη εβδομάδα, στην καλύτερη εβδομαδιαία επίδοσή του από τον Ιούλιο, με φόντο την ισχυρή έναρξη της περιόδου ανακοινώσεων των εταιρικών αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου και τα θετικά οικονομικά στοιχεία.

Από την άλλη πλευρά, οι αγορές ομολόγων εστιάζουν περισσότερο στον κίνδυνο μίας πρόωρης σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve, με αποτέλεσμα η απόδοση του αμερικανικού 2ετούς ομολόγου να ενισχύεται στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές της πανδημίας (υπενθυμίζεται ότι οι αποδόσεις των ομολόγων ενισχύονται όταν οι τιμές τους υποχωρούν).

Ποια από τις δύο αγορές έχει δίκιο; Σύμφωνα με τον Mark Haefele, Chief Investment Officer της UBS Global Wealth Management, η αισιόδοξη στάση των επενδυτών στα χρηματιστήρια είναι πιο πειστική.

«Οι ισχυρές προοπτικές της ανάπτυξης υπογραμμίστηκαν από τα θετικά στοιχεία για την απασχόληση την Πέμπτη», σημειώνει ο CIO της UBS.  Με δεδομένο ότι οι Αμερικανοί συσσώρευσαν αποταμιεύσεις περίπου 2,4 τρισ. δολαρίων κατά τη διάρκεια των lockdowns, τις οποίες θα ξοδέψουν καθώς ο κορωνοϊός υποχωρεί, ο οίκος εκτιμά ότι τα ισχυρά οικονομικά των νοικοκυριών θα στηρίξουν τη ζήτηση.  

Άλλωστε, στα θετικά αυτής της περιόδου, η UBS επισημαίνει ότι ο μέσος όρος των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού των τελευταίων 7 ημερών εμφανίζει μείωση 11,6%, την ώρα που ο παγκόσμιος αριθμός των κρουσμάτων υποχωρεί εδώ και έξι συνεχόμενες εβδομάδες.  

Παρότι τα εταιρικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου για τις εισηγμένες της Wall Street δεν θα είναι τόσο καλά όσο εκείνα του δεύτερου τριμήνου, εντούτοις ο οίκος περιμένει αύξηση 30% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, δηλαδή επίδοση κατά 5% καλύτερη από εκείνη που περιμένει η αγορά.  

Στο πλαίσιο αυτό, η UBS συστήνει στους πελάτες της να τοποθετηθούν σε μετοχές που κερδίζουν από την παγκόσμια ανάπτυξη, όπως για παράδειγμα στον ενεργειακό και χρηματοοικονομικό κλάδο, στα αμερικανικά mid-caps και σε εταιρείες που ευνοούνται από το άνοιγμα των οικονομιών.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News