BUSINESS & FINANCE

UBS: Ο άσχημος Σεπτέμβριος δεν είναι το τέλος του χρηματιστηριακού ράλι

O MSCI All Country World index έχασε 4,1% τον Σεπτέμβριο

UBS: Ο άσχημος Σεπτέμβριος δεν είναι το τέλος του χρηματιστηριακού ράλι

Η πτώση των χρηματιστηρίων τον Σεπτέμβριο δεν σηματοδοτεί το τέλος του ράλι των αγορών, εκτιμά ο Mark Haefele της UBS. «Πιστεύουμε ότι το ράλι των μετοχών θα συνεχιστεί καθώς η προσοχή της αγοράς θα επιστρέψει στα καλά θεμελιώδη στοιχεία και μεταξύ αυτών, στην ισχυρή ανάπτυξη των εταιρικών κερδών», σημειώνει ο Chief Investment Officer της UBS Global Wealth Management.

Τον Σεπτέμβριο, τα διεθνή χρηματιστήρια σημείωσαν την πρώτη μηνιαία πτώση τους σε διάστημα επτά μηνών και τη μεγαλύτερη υποχώρηση από τον Μάρτιο του 2020, δηλαδή από όταν η πανδημία άρχισε να απειλεί τις οικονομίες της Δύσης.

Διαβάστε επίσης: JP Morgan: Συστήνει αγορές στην πτώση των χρηματιστηρίων – Πολύ φθηνές οι ελληνικές μετοχές

Το επενδυτικό κλίμα επλήγη από τις ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη και τα σημάδια από τη Federal Reserve για σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, που είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.

Συγκεκριμένα, ο MSCI All Country World index έχασε 4,1% τον Σεπτέμβριο, με αποτέλεσμα να παραδώσει το σύνολο των κερδών του για το τρίτο τρίμηνο, το οποίο έκλεισε με πτώση 1,1% για τον δείκτη.

Διαβάστε επίσης: Bank of America: Game over για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Η UBS θεωρεί ότι οι ανησυχίες των αγορών είναι υπερβολικές και  προβλέπει ότι το ράλι θα συνεχιστεί.

Όπως εξηγεί ο Haefele, η πολιτική των κεντρικών τραπεζών παραμένει υποστηρικτική για την ανάπτυξη, με τη UBS να μην θεωρεί ότι η αύξηση του ενεργειακού κόστους και του πληθωρισμού θα οδηγήσει σε πρόωρη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτική ή θα υπονομεύσει τις καταναλωτικές δαπάνες.

Άλλωστε, ο οίκος εκτιμά ότι οι τιμές του φυσικού αερίου και του άνθρακα θα παραμείνουν υψηλές για τώρα λόγω των χαμηλών αποθεμάτων, όμως θα υποχωρήσουν το 2022, καθώς η παραγωγή θα αυξηθεί.

Διαβάστε επίσης: Deutsche Bank: «Μαύρος» Σεπτέμβρης στις αγορές – Ουραγός το ελληνικό χρηματιστήριο

Την ίδια στιγμή, η UBS προβλέπει ότι το δημοσιονομικό αδιέξοδο στις ΗΠΑ θα αρθεί, αφού κανένα από τα δύο κόμματα δεν θέλει να είναι υπεύθυνο για την αναταραχή στις αγορές ή ακόμα χειρότερα, για ένα default.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News