BUSINESS & FINANCE

Deutsche Bank: Πανδημία τέλος για τις αγορές – Όμως οι μετοχές θα πέσουν κι άλλο

Τι δείχνουν τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του οίκου ανάμεσα σε 600 επαγγελματίες επενδυτές

Deutsche Bank: Πανδημία τέλος για τις αγορές – Όμως οι μετοχές θα πέσουν κι άλλο

Για τις αγορές και τους επαγγελματίες επενδυτές, η πανδημία του κορωνοϊού έχει τελειώσει. Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύει η δημοσκόπηση την οποία πραγματοποίησε η Deutsche Bank ανάμεσα σε 600 επαγγελματίες των αγορών. Τα αποτελέσματα της έρευνας για αυτό τον μήνα δείχνουν ότι για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της πανδημίας, ο κορωνοϊός, οι μεταλλάξεις του και οι επιπτώσεις στις οικονομίες δεν είναι ούτε καν μέσα στην πρώτη τριάδα των ζητημάτων που ανησυχούν τους εμπλεκόμενους στις αγορές.

Με τις αγορές να σηματοδοτούν το τέλος αυτής της κρίσης, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η παγκόσμια οικονομία έχει μπει σε ένα νέο κεφάλαιο. Και όπως συνήθως συμβαίνει μετά από μία κρίση, ακολουθεί η περίοδος της επιστροφής στην κανονικότητα, της άρσης των έκτακτων μέτρων στήριξης και της ομαλοποίησης των πολιτικών.

Συνεπώς, αυτή τη στιγμή, σε Νο1 ανησυχία για τους επαγγελματίες των αγορών αναδεικνύεται η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων και ο πληθωρισμός.

Deutsche Bank: Πανδημία τέλος για τις αγορές – Όμως οι μετοχές θα πέσουν κι άλλο-1

Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (84%), εκτιμά ότι η επόμενη μεταβολή 25 μονάδων βάσης στην απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου θα είναι προς τα πάνω. Καθαρό ποσοστό 72% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων θα κινούνται σε επίπεδα υψηλότερα των σημερινών σε τρεις μήνες (πρόκειται για το υψηλότερο σχετικό ποσοστό που έχει καταγράψει η συγκεκριμένη έρευνα μέχρι στιγμής), ενώ 70% περιμένει υψηλότερο κόστος δανεισμού σε 12 μήνες.

Deutsche Bank: Πανδημία τέλος για τις αγορές – Όμως οι μετοχές θα πέσουν κι άλλο-2

Αντίστοιχα, στην Ευρώπη, το 63% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund θα είναι υψηλότερη σε τρεις μήνες και ποσοστό 66% δίνει την ίδια απάντηση σε αντίστοιχη ερώτηση με ορίζοντα 12 μηνών.

Deutsche Bank: Πανδημία τέλος για τις αγορές – Όμως οι μετοχές θα πέσουν κι άλλο-3

Κατόπιν τούτων, ο δεύτερος μεγαλύτερος φόβος των επαγγελματιών της αγοράς αυτή τη στιγμή είναι ένα λάθος πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες. Στην περίπτωση της Federal Reserve και της ΕΚΤ, αυτό που ανησυχεί τους επενδυτές είναι ότι θα κρατήσουν τη νομισματική πολιτική υπερβολικά χαλαρή, ενώ αντίθετα στην περίπτωση της Τράπεζας της Αγγλίας, η αγορά φοβάται περισσότερο μία υπερβολική ή πρόωρη σύσφιγξη της πολιτικής της.

Deutsche Bank: Πανδημία τέλος για τις αγορές – Όμως οι μετοχές θα πέσουν κι άλλο-4

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, οι επαγγελματίες επενδυτές εκτιμούν ότι η διόρθωση στα χρηματιστήρια θα έχει και συνέχεια. Ειδικότερα, ποσοστό 71% εκτιμά ότι οι αγορές θα σημειώσουν περαιτέρω πτώση τουλάχιστον 5% έως τα τέλη του έτους.

Deutsche Bank: Πανδημία τέλος για τις αγορές – Όμως οι μετοχές θα πέσουν κι άλλο-5

Ο πληθωρισμός

Σχεδόν 6 στους 10 πιστεύουν ότι το πετρέλαιο θα αγγίξει τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Deutsche Bank: Πανδημία τέλος για τις αγορές – Όμως οι μετοχές θα πέσουν κι άλλο-6

Κατόπιν τούτων, οι επαγγελματίες των αγορών εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο υψηλός πληθωρισμός είναι ένα προσωρινό φαινόμενο. Όμως, η μειοψηφία που θεωρεί ότι η αύξηση στις τιμές είναι μόνιμη, διευρύνεται.

Deutsche Bank: Πανδημία τέλος για τις αγορές – Όμως οι μετοχές θα πέσουν κι άλλο-7

Στο πλαίσιο αυτό, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη αγγίζουν το 2%, για πρώτη φορά. 

Deutsche Bank: Πανδημία τέλος για τις αγορές – Όμως οι μετοχές θα πέσουν κι άλλο-8

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News