Business & Finance Τετάρτη 13/10/2021, 16:00
BUSINESS & FINANCE

Είναι αυτός ο ισχυρότερος άνθρωπος που περπάτησε ποτέ πάνω στη γη;

«Το Facebook είναι μεγαλύτερο από οποιαδήποτε θρησκεία στην ιστορία του κόσμου και υπάρχει ένας άνθρωπος που έχει 100% έλεγχο επ’ αυτού»

Είναι αυτός ο ισχυρότερος άνθρωπος που περπάτησε ποτέ πάνω στη γη;

«Το Facebook είναι μεγαλύτερο από οποιαδήποτε θρησκεία στην ιστορία του κόσμου και υπάρχει ένας άνθρωπος που έχει 100% έλεγχο επ’  αυτού», λέει o Γουίτνεϊ Τίλσον, πρώην διαχειριστής hedge fund και CEO της Empire Financial Research για να αιτιολογήσει την εκτίμησή του ότι ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ είναι ο ισχυρότερος άνθρωπος που έχει περάσει ποτέ από τη γη.

«Δεν πιστεύω ότι είναι τραβηγμένο να ισχυριστεί κανείς ότι ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ είναι ο πιο ισχυρός άνθρωπος που περπάτησε ποτέ πάνω στη γη και πιστεύω ότι αυτού του είδους η δύναμη, όταν συγκεντρώνεται σε ένα άτομο, είναι γενικά μία κακή ιδέα», δήλωσε ο Τίλσον στο Business Insider.

Έως και πριν από μερικά χρόνια, εάν κάποιος έψαχνε να βρει τον ισχυρότερο άνθρωπο στη γη, η απάντηση ήταν σχετικά εύκολη. Δεν ήταν τυχαίο, άλλωστε, που ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών αποκαλούνταν και «πλανητάρχης». Όμως πλέον, τα πράγματα έχουν αλλάξει.

Σύμφωνα με τη λίστα του Forbes με τους ισχυρότερους ανθρώπους του κόσμου, ο τίτλος αυτός ανήκει στον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Όσο για τον άνθρωπο που είχε τη μεγαλύτερη επιρροή στην ιστορία, ένα βιβλίο του 1978 δίνει τον τίτλο αυτό στον Μωάμεθ.

Ανεξάρτητα από το εάν κανείς πιστεύει ότι ο 37χρονος Ζάκερμπεργκ είναι ο ισχυρότερος άνθρωπος όλων των εποχών, το βέβαιο είναι πως η συγκέντρωση τόσο μεγάλης δύναμης στα χέρια ενός και μόνο ανθρώπου είναι προβληματική, όπως άλλωστε αποδεικνύουν και οι τελευταίες αποκαλύψεις γύρω από το Facebook.

Η πρώην υπάλληλος της εταιρείας και νυν πληροφοριοδότρια, Φράνσις Χόγκεν, είπε στην κατάθεσή της ενώπιον του Κογκρέσου ότι ο Ζάκερμπεργκ διατηρεί το 55% των δικαιωμάτων ψήφου στην Facebook και αυτό του δίνει «έναν πολύ μοναδικό ρόλο στη βιομηχανία της τεχνολογίας».

Διαβάστε επίσης: Φράνσις Χόγκεν: Ποια είναι η γυναίκα που μπορεί να καταστρέψει τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ

«Δεν υπάρχουν άλλες εταιρείες με παρόμοια δύναμη οι οποίες να ελέγχονται τόσο μονομερώς», τόνισε η Χόγκεν. «Δεν υπάρχει κανείς αυτή τη στιγμή που να κρατά υπόλογο τον Μαρκ πέραν του εαυτού του», είπε απλά.

Ειδικοί που μίλησαν στο Business Insider συμφωνούν πως όταν ένας άνθρωπος έχει τον πλήρη έλεγχο μιας «οικογένειας» από πλατφόρμες (βλ. Facebook, Instagram, WhatsApp) που επηρεάζει εκατοντάδες εκατομμύρια άτομα, αυτό είναι μία κατάσταση που δεν μπορεί παρά να προβληματίζει.

«Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ έχει τον πλειοψηφικό έλεγχο μίας εταιρείας με τεράστια επιρροή σε όλο τον κόσμο», λέει ο Τζόι Πουλ, πρώην υπάλληλος της Facebook, που τώρα δουλεύει για την συμβουλευτική εταιρεία Emergence. «Δεν πιστεύω ούτε για ένα λεπτό, ωστόσο, ότι εάν είχε τον έλεγχο του 49% θα βρίσκαμε με μαγικό τρόπο απαντήσεις στα σύνθετα ερωτήματα που αντιμετωπίζουμε εδώ», τονίζει.

Πώς μπορεί, όμως, να μπει ένα τέλος στην παντοδυναμία του Ζάκερμπεργκ; Ο Τίλσον εκτιμά πως εάν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ διαπιστώσει ότι ο CEO του Facebook παραπλάνησε τους επενδυτές, με τη μη δημοσιοποίηση των ερευνών που έδειχναν ότι τα social media του ομίλου του βλάπτουν τους εφήβους, τότε οι χρηματιστηριακές αρχές θα μπορούσαν να απαιτήσουν την παραίτησή του.

«Αυτός θα ήταν ο μοναδικός τρόπος που μπορώ να σκεφτώ ώστε να ξεπεράσει κάποιος τη δύναμη που έχουν τα δικαιώματα ψήφου του», τονίζει.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News