Business & Finance Κυριακή 10/10/2021, 08:38
BUSINESS & FINANCE

Πώς το Instagram σκοτώνει τα κορίτσια

Πώς το Instagram σκοτώνει τα κορίτσια

Στα 14 της χρόνιας, η Ashlee Thomas πάλευε με την ανορεξία. Ζύγιζε 38 κιλά, η καρδιά της είχε σταματήσει δύο φορές και οι γιατροί στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν δεν πίστευαν ότι θα επιβίωνε. 

Όμως τα κατάφερε. Και τώρα, στα 20 της χρόνια, από την Αυστραλία όπου μένει, αφιερώνει τη ζωή της στο να βοηθήσει άλλα κορίτσια. Η πρώτη προειδοποίησή της προς τους γονείς και τα παιδιά είναι για τους κινδύνους του Instagram. Εκεί άρχισε και το δικό της ταξίδι προς τον θάνατο. 

Η Thomas άρχισε να ακολουθεί influencers υγιεινής διατροφής. Η ίδια ήταν αθλήτρια και ήθελε να είναι σε όσο το δυνατόν πιο καλή φυσική κατάσταση μπορούσε. Με κάθε like και comment που έκανε, ήταν όλο και πιο αποφασισμένη να αντιγράψει τα τέλεια σώματα που έβλεπε στο Instagram. 

Διαβάστε επίσης: Αποκάλυψη για το Instagram: Είναι «τοξικό» για τα κορίτσια και το ξέρει

«Ήθελα απλά να αρέσω και να με αγαπούν, όπως εκείνες», λέει η Thomas στο CNN. Όμως συνέβη το αντίθετο. Άρχισε να μισεί τον εαυτό της.  

Κάποιος χρήστης του Instagram σχολίαζε σε φωτογραφίες που ανέβαζε η Thomas λέγοντας ότι το στομάχι της ήταν παχύ. Σε κάποιο σημείο, λοιπόν, σταμάτησε να τρώει εντελώς. Οι γονείς της προσπάθησαν τα πάντα για να την κάνουν να φάει. Καθώς την τάιζαν με το ζόρι, οι γείτονες κάλεσαν τις υπηρεσίες προστασίας ανηλίκων. 

«Έφτασα στο σημείο όπου θυμάμαι ότι καθόμουν κάτω και ο πατέρας μου μου κράταγε το σαγόνι ανοικτό, όσο η μητέρα μου μου έριχνε φαγητό με σύριγγα στο στόμα, γιατί απλά αρνούμουν να φάω», λέει. 

Διαβάστε επίσης: Φράνσις Χόγκεν: Ποια είναι η γυναίκα που μπορεί να καταστρέψει τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ

«Όταν μπήκα στο νοσοκομείο, ο γιατρός μου είπε: ‘Δεν καταλαβαίνουμε γιατί είσαι εδώ. Θα έπρεπε να είσαι νεκρή’. Μάλιστα στο νοσοκομείο, η καρδιά μου σταμάτησε δύο φορές», θυμάται. 

Η Thomas παραδέχεται ότι ήταν «πολύ εθισμένη» στο Instagram.

Η ιστορία της είναι ένα μόνο παράδειγμα της τοξικότητας του Instagram για τα κορίτσια στην εφηβεία, η οποία απασχολεί έντονα τη δημοσιότητα αφότου η Wall Street Journal δημοσίευσε τις εσωτερικές έρευνες του Facebook (στο οποίο ανήκει το Instagram) και αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι της εταιρείας γνωρίζουν καλά τον αντίκτυπο που έχει η πλατφόρμα στην ψυχική υγεία των εφήβων. 

Διαβάστε επίσης: Πόσο επικίνδυνο είναι το Facebook;

«Πιστεύω ότι τα προϊόντα του Facebook βλάπτουν τα παιδιά, πυροδοτούν τον διχασμό και αποδυναμώνουν τη δημοκρατία», είπε ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου η Φράνσιν Χόγκεν, πρώην υπάλληλος του Facebook που έγινε πληροφοριοδότης. 

«Δεν πρέπει να χρειάζεται να καταλήξουμε στο κρεβάτι του νοσοκομείου, δεν πρέπει να χρειάζεται να μας ταΐζουν από τη μύτη και με γαστρικό σωλήνα ή αποχαιρετήσουμε τους γονείς μας γιατί η πλατφόρμα μας ενθαρρύνει να λιμοκτονούμε», λέει η Thomas. 

Οι εσωτερικές έρευνες του Facebook δείχνουν ότι το 13,5% των κοριτσιών που μπαίνουν στο Instagram λένε ότι η πλατφόρμα επιδεινώνει τις σκέψεις που έχουν να αυτοκτονήσουν ή να κάνουν κακό στον εαυτό τους. Και το 17% εξ αυτών λένε ότι το Instagram επιδεινώνει διατροφικές διαταραχές όπως η ανορεξία. 

«Η ηγεσία της εταιρείας ξέρει πώς να κάνει το Facebook και το Instagram ασφαλέστερα, αλλά δεν κάνει τις αναγκαίες αλλαγές γιατί βάζει τα αστρονομικά κέρδη της μπροστά από τους ανθρώπους», είπε η Χόγκεν στο Κογκρέσο. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News