Business & Finance Σάββατο 9/10/2021, 08:39
BUSINESS & FINANCE

Ο νέος κροίσος των 100 δισ. με τον βενζινοπώλη πατέρα και τον χρεοκοπημένο αδερφό

Η ιστορία του Ινδού δισεκατομμυριούχου Mukesh Ambani

Ο νέος κροίσος των 100 δισ. με τον βενζινοπώλη πατέρα και τον χρεοκοπημένο αδερφό

Ο Mukesh Ambani, ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας, κέρδισε μια θέση πλάι στον Jeff Bezos και τον Elon Musk με τους κροίσους που έχουν περιουσία άνω των 100 δισ. δολαρίων. 

Ο πρόεδρος της ινδικής Reliance Industries μπήκε σε αυτό το πολύ κλειστό κλαμπ, με τα μόλις 11 μέλη, καθώς η  μετοχή του ομίλου του αναρριχήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ την Παρασκευή. Πλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg Billionaires Index, η προσωπική του περιουσία ανέρχεται στα 100,6 δισ. δολάρια, αφού έχει γιγαντωθεί κατά 23,8 δισ. δολάρια από τις αρχές του έτους. 

Διαβάστε επίσης: Οι 10 πλουσιότερες οικογένειες του κόσμου

Αφότου κληρονόμησε την αυτοκρατορία διύλισης πετρελαίου και πετροχημικών του εκλιπόντος πατέρα του, το 2005, ο 64χρονος σήμερα Ambani επιχειρεί να μετατρέψει αυτό τον ενεργειακό γίγαντα σε μία υπερδύναμη του λιανεμπορίου, της τεχνολογίας και του ηλεκτρονικού εμπορίου. Η μονάδα τηλεπικοινωνιών του, η οποία άρχισε τη λειτουργία της το 2016, είναι σήμερα ο κυρίαρχος πάροχος στην αγορά της Ινδίας. Οι εταιρείες λιανεμπορίου και τεχνολογίας του άντλησαν περίπου 27 δισ. δολάρια πέρυσι, πουλώντας ποσοστά σε μεγάλους επενδυτές, από το Facebook και την Google έως την KKR και τη Silver Lake.

Διαβάστε επίσης: Ο άγνωστος κροίσος: Ο πλουσιότερος Eλληνας δεν είναι αυτός που όλοι νομίζουν

Και τον Ιούνιο, ο Ambani παρουσίασε ένα φιλόδοξο σχέδιο να επεκταθεί στην πράσινη ενέργεια, με επενδύσεις 10 δισ. δολαρίων τα επόμενα τρία χρόνια. 

Ο νέος κροίσος των 100 δισ. με τον βενζινοπώλη πατέρα και τον χρεοκοπημένο αδερφό-1

Βέβαια, παρά τη μεγάλη διαφοροποίησή της, η Reliance στηρίζεται κυρίως στο πετρέλαιο, το οποίο και ευθύνεται για το 60% από τον τζίρο των 73 δισ. δολαρίων που πραγματοποιεί τον χρόνο. Η μονάδα πετροχημικών αποτελεί ξεχωριστή εταιρεία του ομίλου, η οποία διαπραγματεύεται την είσοδο της Saudi Aramco ως επενδυτή. 

Διαβάστε επίσης: Δέκα χρόνια χωρίς τον Στιβ Τζομπς: Πώς η χήρα του πολλαπλασίασε την περιουσία του

Η ιστορία του ομίλου ξεκινά από τα τέλη της δεκαετίας του 1960, όταν ο Dhirubhai Ambani, ένας πρώην υπάλληλος βενζινάδικου στην Υεμένη, άρχισε να μετατρέπει την επιχείρηση πολυεστέρα του σε μία αυτοκρατορία. Όταν πέθανε από εγκεφαλικό, το 2002, χωρίς να αφήσει πίσω του διαθήκη, οι δύο γιοι του, Mukesh και Anil, συγκρούστηκαν για τη μοιρασιά της περιουσίας. Η διαμάχη έληξε με την παρέμβαση της μητέρας τους, Kokilaben, το 2005. 

Διαβάστε επίσης: Ο Ινδός που θέτει «υποψηφιότητα» για το κλάμπ των 100 δισ. δολαρίων

Με τη συμφωνία «εκεχειρίας», ο Mukesh πήρε τον έλεγχο της βασικής μονάδας διύλισης πετρελαίου και πετροχημικών και ο 62χρονος αδερφός του απέκτησε τον έλεγχο νεότερων δραστηριοτήτων, όπως η ηλεκτροπαραγωγή, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και οι τηλεπικοινωνίες. 

Ο νέος κροίσος των 100 δισ. με τον βενζινοπώλη πατέρα και τον χρεοκοπημένο αδερφό-2
O Mukesh Ambani (φωτ.: AP)

Ο Anil, που ήταν δισεκατομμυριούχος, είπε πέρυσι σε δικαστήριο του Λονδίνου ότι η περιουσία του έχει φτάσει στο «μηδέν».  Αυτό που αποσιώπησε κατά τη δικαστική του διαμάχη με Κινέζους  πιστωτές του, ωστόσο, ήταν ότι συνδέεται με offshore λογαριασμούς ύψους 1,3 δισ. δολαρίων, όπως αποκαλύφθηκε από τα Pandora Papers. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News