Business & Finance Δευτέρα 20/09/2021, 11:53
BUSINESS & FINANCE

DZ Bank: Η Ελλάδα ξεκίνησε την προετοιμασία για το πράσινο ομόλογο

DZ Bank: Η Ελλάδα ξεκίνησε την προετοιμασία για το πράσινο ομόλογο

Τις προετοιμασίες για την έκδοση του πράσινου ομολόγου, το οποίο αναμένεται το δεύτερο εξάμηνο του 2022, ξεκίνησε η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τη DZ Bank. 

Μάλιστα, οι αναλυτές του γερμανικού επενδυτικού οίκου υπογραμμίζουν το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για αυτά τα ομόλογα, γράφοντας χαρακτηριστικά ότι «το πράσινο παραμένει ένα δημοφιλές χρώμα». 

Όπως επισημαίνουν, η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει η πρώτη εκδότρια χώρα με αξιολόγηση junk που θα προσφέρει πράσινα ομόλογα στην Ευρώπη. 

Με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, από τις πυρκαγιές έως τις πλημμύρες, να φέρνουν τα θέματα του κλίματος ψηλά στην ατζέντα, χώρες από όλο τον κόσμο στρέφονται σε αυτό το κομμάτι της αγοράς ομολόγων, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν μία πιο «πράσινη» ανάκαμψη από την πανδημία. 

Προ ημερών, η Ισπανία δέχθηκε προσφορές άνω των 60 δισ. ευρώ για την ύψους 5 δισ. ευρώ έκδοση πράσινων ομολόγων της. 

«Υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση για τις εκδόσεις πράσινων κρατικών ομολόγων. Έχουν υπάρξει αρκετά πράσινα εταιρικά ομόλογα, αλλά οι επενδυτές χρειάζονται διαφοροποίηση. Τα funds των green bonds, τα ευρύτερα funds που εστιάζουν σε ομόλογα βιωσιμότητας, συνταξιοδοτικά ταμεία και ασφαλιστικές εταιρείες είναι φυσικοί αγοραστές για αυτά», έλεγε στο Bloomberg ο Chris Iggo, επικεφαλής βασικών επενδύσεων της AXA Investment Managers. 

Μάλιστα, όπως σημείωνε πρόσφατα στο Bloomberg τραπεζίτης της Deutsche Bank, οι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν ακόμα και premium για ένα ομόλογο, αρκεί να είναι πράσινο. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News