Business & Finance Παρασκευή 17/09/2021, 08:28
BUSINESS & FINANCE

Κίνα: Κατέθεσε αίτημα ένταξης στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου του Ειρηνικού

Κίνα: Κατέθεσε αίτημα ένταξης στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου του Ειρηνικού

Αίτηση για την ένταξή της στη Συνολική και Προοδευτική Συμφωνία για τη Διασυνοριακή Εταιρική Σχέση στην Περιοχή του Ειρηνικού (CPTPP), κατέθεσε η Κίνα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου, λίγες ώρες μετά την επισφράγιση της νέας αμυντικής συμμαχίας για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού, που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Αυστραλία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου, ο αρμόδιος υπουργός Γουάνγκ Γουεντάου κατέθεσε αίτηση συμμετοχής στη CPTPP με επιστολή του προς τον υπουργό Εμπορίου της Νέας Ζηλανδίας Ντάμιεν Ο’ Κόνορ, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία σε παγκόσμια επίπεδο, επιδιώκει την ενίσχυση της επιρροής της στον εμπορικό τομέα.

Η CPTPP έχει υπογραφεί από 11 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, του Καναδά, της Χιλής, της Ιαπωνίας και της Νέας Ζηλανδίας το 2018.

Το προηγούμενο χρονικό διάστημα, η συμφωνία ήταν γνωστή ως το Σύμφωνο Συνεργασίας των Δύο Πλευρών του Ειρηνικού (TPP) και θεωρείτο ως ένα σημαντικό οικονομικό αντίβαρο στην άσκηση περιφερειακής επιρροής από την Κίνα.

Η Ιαπωνία, που ασκεί την προεδρία της CPTPP την τρεχουσα χρονιά γνωστοποίησε ότι θα διαβουλευτεί με τις υπόλοιπες χώρες-μέλη για να απαντήσει στο αίτημα της Κίνας, χωρίς να δώσει ωστόσο ένα πιθανό χρονοδιάγραμμα.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News