Business & Finance Τρίτη 13/07/2021, 20:00
ΔΙΕΘΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνα: Η αύξηση 32% των εξαγωγών θα «σώσει» το ΑΕΠ β’ τριμήνου

Κίνα: Η αύξηση 32% των εξαγωγών θα «σώσει» το ΑΕΠ β’ τριμήνου

Η ζήτηση για κινεζικά αγαθά αυξάνεται ολοένα και περισσότερο καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει από την πανδημία. Και αυτό απομακρύνει τις ανησυχίες ως προς την ανάκαμψη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη. 

Οι εξαγωγές εκτινάχθηκαν στα 281 δισ.δολάρια τον Ιούνιο σε όρους δολαρίου, αυξημένες 32% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία των κινεζικών τελωνειακών αρχών. Πρόκειται για τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης από τον Φεβρουάριο, που ξεπερνά κατά πολύ τις προβλέψεις για αύξηση 23%. Το ποσοστό παραμένει υψηλό ακόμη και εάν συγκριθεί με τα νούμερα του Ιουνίου του 2019, πριν ξεσπάσει η Covid 19: πρόκειται για αύξηση επίσης 32%. 

Η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης, ειδικά απο τις ΗΠΑ και τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, συμβάλει στην τόνωση των εξαγωγών, αναφέρει εκπρόσωπος της Γενικής Υπηρεσίας Τελωνείων. Επιπλέον, η αύξηση των κινεζικών εξαγωγών αποτελεί θετική εξέλιξη για την Κίνα εν όψει της ανακοίνωσης των στοιχείων για το ΑΕΠ της το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου την Πέμπτη. Το τελευταίο διάστημα υπήρξαν κάποιες ανησυχητικές ενδείξεις για την κινεζική οικονομία και τον ρόλο της στο παγκόσμιο εμπόριο, καθώς το κόστος των εισαγόμενων εμπορευμάτων έχει εκτοξευθεί στα ύψη και η αλυσίδα τροφοδοσίας έχει διακοπεί μετά το προσωρινό κλείσιμο κάποιων λιμένων στις νότιες επαρχίες της Κίνας. Σε όλα αυτά, θα πρέπει να προστεθούν και ελλείψεις σε ενέργεια σε σημαντικά μεταποιητικά και εξαγωγικά κέντρα της χώρας. 

«Επειδή όλα αυτά συνθέτουν μία πολύ ανησυχητική εικόνα για το κινεζικό εμπόριο, τα σημερινά στοιχεία για τις εξαγωγές απομακρύνουν τις ανησυχίες ότι τα στοιχεία για το ΑΕΠ θα είναι απογοητευτικά», αναφέρει στρατηγικός αναλυτής της Mizuho Bank. 

Aντίστοιχα, οι εισαγωγές Ιουνίου έφθασαν την αξία των 230 δισ.δολαρίων, αυξημένες 37% από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2019 είναι αυξημένες περισσότερο από 40%. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News