Business & Finance Τετάρτη 15/09/2021, 20:53
BUSINESS & FINANCE

100 χρόνια εργασίας για να φτάσει κανείς τον ετήσιο μισθό των CEO

100 χρόνια εργασίας για να φτάσει κανείς τον ετήσιο μισθό των CEO

Από το 1978 οι αποδοχές του μέσου εργαζομένου έχουν ενισχυθεί κατά 18%, ενώ των Ceo κατά το εντυπωσιακό ποσοστό του 1,322%, σύμφωνα με το Economic Policy Insitute (EPI). Το 2020, οι CEO των κορυφαίων 350 εταιρειών στις ΗΠΑ έλαβαν 24,2 εκατ. δολάρια κατά μέσον όρο 351 φορές περισσότερα χρήματα από το μέσο εργαζόμενο.

Έρευνα του 2019 από το Institute for Policy Studies εκτιμούσε ότι το 80% των εισηγμένων στον S&P 500 επιχειρήσεων πλήρωναν τους διευθύνοντες συμβούλους 100 φορές περισσότερα σε σχέση με τους μέσους εργαζομένους τους. Κατά συνέπεια, θα χρειαστούν 100 χρόνια για το μέσο εργαζόμενο, ώστε να φτάσει τις ετήσιες αποδοχές του CEO.

Αυτή η ανισότητα δημιουργεί ανασφαλειες στις οικογένειες των ΗΠΑ, αλλά και παγκοσμίως. Σύμφωνα με την Pew, η πλειονότητα των Αμερικανών προβλέπει πως οι επόμενες γενιές θα βρεθούν σε χειρότερη οικονομική κατάσταση από τους ίδιους.

«Οι εταιρείες πιστεύουν ότι οι ίδιες είναι ένα σημαντικό μέρος και θέλουν ένα σπουδαίο στέλεχος. Και εάν έχεις κάποιο σπουδαίο στέλεχος, τότε σίγουρα θα πρέπει να πληρωθεί περισσότερο από τον μέσο όρο. Τώρα, εάν κάθε εταιρεία αποφασίσει ότι θα πληρώσει τα στελέχη της περισσότερο από το μέσο, και κοιτάξεις το μισθό που παίρνουν άλλα στελέχη σε εταιρείες αντίστοιχες με τη δική σου και δεις ότι είναι υψηλότερος», τότε δημιουργείται φαύλος κύκλος και οι αποδοχές ανεβαίνουν όλο και περισσότερο, όπως δήλωσε στο CNBC ο Lawrence Mishel, υψηλόβαθμο στέλεχος της EPI.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News