Business & Finance Τετάρτη 15/09/2021, 18:26
BUSINESS & FINANCE

ΟΗΕ: Πίεση τρισεκατομμυρίων στα κρατικά ταμεία φτωχών κρατών

ΟΗΕ: Πίεση τρισεκατομμυρίων στα κρατικά ταμεία φτωχών κρατών

Κατά 8,7 τρισ. δολάρια θα συρρικνωθούν τα δημόσια ταμεία των φτωχών κρατών μέχρι το 2025 ως αποτέλεσμα της υγειονομικής κρίσης, σύμφωνα με προβλέψεις των Ηνωμένων Εθνών. Το πλήγμα θα οφείλεται στην περιορισμένη διαθεσιμότητα εμβολίων, που χορηγούνται στις πλούσιες χώρες, οδηγώντας τελικά σε ασθενέστερη οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία.

Η ετήσια έκθεση εμπορίου και ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών σημειώνει ότι οι χώρες με χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα έχουν δεχθεί ισχυρότατους κραδασμούς από την πανδημία και ακόμη ισχυρότερους από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Ως αποτέλεσμα της πανδημίας, αυξάνεται το επίπεδο του χρέους και εντείνεται η πίεση στα κρατικά ταμεία.

ΟΗΕ: Πίεση τρισεκατομμυρίων στα κρατικά ταμεία φτωχών κρατών-1

Ο οικονομικός βραχίονας των Ηνωμένων Εθνών τόνισε ότι οι κίνδυνοι που θα έχουν να αντιμετωπίσουν τα φτωχά κράτη συνεχώς πληθαίνουν. Κύριος λόγος είναι η αργή χορήγηση επαρκών δόσεων του εμβολίου κατά της Covid-19 παρά τις υποσχέσεις της Δύσης για αναβάθμιση μετά το πέρας της υγειονομικής κρίσης. «Μέχρι στιγμής, φαίνεται πως η διεθνής οικονομία ανακάμπτει ξεχωριστά» με διαφορετικούς ρυθμούς, σημειώνεται στην εν λόγω έκθεση. 

Στην ίδια έκθεση επισημαίνεται ότι η παγκόσμια οικονομία εν συνόλω ανακάμπτει με μεγάλη ταχύτητα φέτος χάρη στη ρευστότητα που έχει δοχετευτεί από τις κτβερνήσεις καθώς και εξαιτίας της προόδου στον τομέα των εμβολίων στις ανεπτυγμένες οικονομίες. Προβλέπεται πως ο παγκόσμιος ρυθμός ανάπτυξης θα ανέλθει στο 5,3% φέτος, στο υψηλότερο επίπεδα των τελευταίων πέντε περίπου δεκαετιών. Υπενθυμίζεται ότι το 2020 ο παγκόσμιος ρυθμός ανάπτυξης έφτασε στο 3,5%.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Guardian

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News