Business & Finance Δευτέρα 16/08/2021, 16:47
BUSINESS & FINANCE

Wall Street: Πτώση 200 μονάδων για τον Dow Jones – Τριπλή απειλή για τους δείκτες

Παραμένουν βέβαια, κοντά στο ιστορικό υψηλό

Wall Street: Πτώση 200 μονάδων για τον Dow Jones – Τριπλή απειλή για τους δείκτες

Από αρνητικό έδαφος εκκινεί στη νέα εβδομάδα το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, υπαναχωρώντας από τα ιστορικά υψηλά της Παρασκευής, εν μέσω μιας σειράς προκλήσεων για τους επενδυτές.

Ο βιομηχανικός Dow Jones, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, υποχωρεί κατά 225 μονάδες ή κατά 0,6% και διαπραγματεύεται στις 35.297 μονάδες. Απώλειες της τάξης του 0,3% εμφανίζουν και οι δείκτες S&P 500 – Nasdaq. 

Η εικόνα της Wall Street έχει τριπλή εξήγηση, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Από τη μία πλευρά, υπάρχουν ανησυχίες για την επιβράδυνση της κινεζικής ανάκαμψης, καθώς τα μακροοικονομικά μεγέθη δεν είναι τα καλύτερα δυνατά. Μια μικρότερη του αναμενομένου αύξηση του κινεζικού ΑΕΠ είναι πιθανό να επιφέρει αλυσιδωτές επιπτώσεις σ’ όλες τις μεγάλες οικονομίες, λόγω της υψηλής εξάρτησης από τον ασιατικό «γίγαντα».

Από την άλλη πλευρά, οι επενδυτές αρχίζουν να αποτιμούν το ενδεχόμενο σταδιακής απόσυρσης των υπερχαλαρών νομισματικών μέτρων της Federal Reserve, καθώς αυξάνονται οι πιέσεις για άμεση μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων. Πληροφορίες δε, δεν αποκλείουν το σενάριο ανακοίνωσης της πρώτης μείωσης ακόμη και εντός του Σεπτεμβρίου, κάτι το οποίο θα υποδηλώσει μια ταχεία απόσυρση των υποστηρικτικών μέτρων της κεντρικής τράπεζας. 

Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, στο αρνητικό κλίμα συμβάλλει και το εν εξελίξει χάος στο Αφγανιστάν, με την επέλαση – αστραπή των Ταλιμπάν προς την εξουσία να επισφραγίζει την στρατηγική ήττα των ΗΠΑ στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής.

Φυσικά, παρά τις σημερινές πιέσεις, οι αμερικανικοί δείκτες παραμένουν πολύ κοντά στα ιστορικά υψηλά της Παρασκευής, τα οποία εδράστηκαν σε μεγάλο βαθμό στις προσδοκίες για ισχυρή ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και στα θετικά εταιρικά μεγέθη. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News