Business & Finance Δευτέρα 16/08/2021, 16:49
BUSINESS & FINANCE

Πόσο κόστισε στις ΗΠΑ ο 20ετής πόλεμος στο Αφγανιστάν

Πόσο κόστισε στις ΗΠΑ ο 20ετής πόλεμος στο Αφγανιστάν

Με διάρκεια σχεδόν 20 χρόνων, ο πόλεμος που έληξε με την πτώση της Καμπούλ, ήταν ο μακροβιότερος για τις ΗΠΑ. Οι περισσότεροι Αμερικανοί συχνά τον ξεχνούν, έστω και η πατρίδα τους μετρά πολλές δεκάδες θύματα. Όμως καθώς οι ΗΠΑ δανείστηκαν χρήματα για να καλύψουν το κόστος τους, οι επόμενες γενιές των Αμερικανών θα κληθούν να τον πληρώσουν. 

Το MarketWatch επιχείρησε να υπολογίσει το κόστος του πολέμου στο Αφγανιστάν για τις ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας στοιχεία της Linda Bilmes από το Kennedy School του Harvard University καθώς και από το project Costs of War του Brown University. 

(Καθώς οι ΗΠΑ πολέμησαν ταυτόχρονα στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ από το 2003 έως το 2011 και πολλά στρατεύματα συμμετείχαν και στους δύο πολέμους, κάποια μεγέθη αφορούν και τους δύο). 

Ο μακρύτερος πόλεμος 

Ποσοστό του αμερικανικού πληθυσμού που γεννήθηκε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2001, οι οποίες ενορχηστρώθηκαν από τους ηγέτες της Αλ-Κάιντα, που κρύβονταν στο Αφγανιστάν: Περίπου ένας στους τέσσερις. 

Το ανθρώπινο κόστος 

Αμερικανοί στρατιώτες που σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν έως τον Απρίλιο: 2.448.

Συμβασιούχοι των ΗΠΑ: 3.846.

Αφγανοί στρατιωτικοί και αστυνομικοί: 66.000.

Άλλα μέλη συμμαχικών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων και των χωρών του ΝΑΤΟ: 1.144.

Αφγανοί άμαχοι: 47.245.

Ταλιμπάν και άλλοι πολεμιστές: 51.191.

Εργαζόμενοι στις οργανώσεις βοήθειας: 444.

Δημοσιογράφοι: 72.

Το Αφγανιστάν έπειτα από σχεδόν 20 χρόνια υπό αμερικανικό έλεγχο 

Ποσοστιαία μείωση στην παιδική θνησιμότητα, αφότου οι ΗΠΑ και οι συμμαχικές δυνάμεις ανέτρεψαν την κυβέρνηση των Ταλιμπάν, η οποία προσπαθούσε να κρατήσει τις γυναίκες και τα κορίτσια στα σπίτια τους: 50. 

Ποσοστό των κοριτσιών του Αφγανιστάν σε εφηβική ηλικία που ξέρουν να διαβάζουν σήμερα: 37. 

Το κόστος του πολέμου 

Η προσωρινή αύξηση των υψηλότερων φορολογικών συντελεστών υπό τον πρόεδρο Χάρι Τρούμαν για να καλυφθεί το κόστος του πολέμου στην Κορέα: 92%. 

Η προσωρινή αύξηση των υψηλότερων φορολογικών συντελεστών υπό τον πρόεδρο Λίντον Τζόνσον για να καλυφθεί το κόστος του πολέμου στο Βιετνάμ: 77%.

Η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τους πιο εύπορους από τον Τζορτζ Μπους στο ξεκίνημα των πολέμου στο Αφγανιστάν και το Ιράκ: Τουλάχιστον 8%. 

Το άμεσο κόστος των πολέμων στο Αφγανιστάν και το Ιράκ το οποίο οι ΗΠΑ χρηματοδότησαν μέσω δανεισμού έως το 2020: 2 τρισ. δολάρια. 

Το εκτιμώμενο κόστος των τόκων έως το 2050: Έως και 6,5 τρισ. δολάρια. 

Οι πόλεμοι τελειώνουν, τα κόστη όχι 

Το ποσό που εκτιμάται ότι έχουν δεσμευτεί να πληρώσουν οι ΗΠΑ σε υγειονομική περίθαλψη, επιδόματα αναπηρίας, κηδειών και άλλα κόστη για τους περίπου 4 εκατομμύρια βετεράνους των πολέμων σε Αφγανιστάν και Ιράκ: Άνω των 2 τρισ. δολαρίων. 

Πότε θα κορυφωθούν τα κόστη αυτά: Μετά το 2048. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από MarketWatch 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News