Business & Finance Δευτέρα 2/08/2021, 15:17
BUSINESS & FINANCE

Χρυσός: Άλμα στα 5.000 δολάρια τα επόμενα χρόνια;

Τι προβλέπει ο αναλυτής Ντιέγκο Παρίγια

Χρυσός: Άλμα στα 5.000 δολάρια τα επόμενα χρόνια;

Διπλασιασμό της τιμής του χρυσού μέσα στα επόμενα 3 έως 5 χρόνια αναμένουν οι αναλυτές, καθώς προεξοφλούν ισχυρό ράλι εν μέσω της ενίσχυσης του πληθωρισμού και της αύξησης των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων.

Ενδεικτική είναι η εκτίμηση του Ντιέγκο Παρίγια, αναλυτή του fund Quadriga Igneo, ο οποίος θεωρεί ότι παρά την επικείμενη απόσυρση των υποστηρικτικών μέτρων των κεντρικών τραπεζών, θα επέλθει μια ταχεία αύξηση της τιμής του πολύτιμου μετάλλου.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείει αύξηση της τιμής του χρυσού από τα σημερινά επίπεδα των 1.800 δολαρίων στα 3.000 ή ακόμη και στα 5.000 δολάρια σε βάθος τριετίας ή πενταετίας.

Η τιμή του μετάλλου είχε φθάσει στο ιστορικό υψηλό των 2.075 δολαρίων τον Αύγουστο του 2020, εν μέσω των προσδοκιών για άμεση επιστροφή στην κανονικότητα, μετά το sell off της πανδημίας.

Ωστόσο, η άνοδος δεν κράτησε για μεγάλο χρονικό διάστημα και πολύ γρήγορα υπαναχώρησε σε χαμηλότερα επίπεδα, παρά τη διατήρηση των διευκολυντικών νομισματικών μέτρων.

Πάντως, πέραν της άποψης του Παρίγια, υπάρχει και η αντίθετη γνώμη, με τη UBS να αναμένει περαιτέρω αποκλιμάκωση της τιμής του χρυσού, η οποία θα μπορούσε να φθάσει έως και τα 1.700 δολάρια στα τέλη του 2022.

Κι αυτό, εξαιτίας της προοπτικής ανάκαμψης της οικονομίας, της απόσυρσης των υποστηρικτικών μέτρων και της ενδυνάμωσης του δολαρίου, η οποία παραδοσιακά επηρεάζει άμεσα την τιμή του χρυσού.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News