Business & Finance Δευτέρα 15/02/2021, 15:38
BUSINESS & FINANCE

Σε υψηλό έξι ετών η πλατίνα – Ρεκόρ σχεδόν 10ετίας για τον χαλκό

Υπό τον φόβο ελλείψεων εντός του 2021

Σε υψηλό έξι ετών η πλατίνα – Ρεκόρ σχεδόν 10ετίας για τον χαλκό

Συνεχίζονται οι υψηλές «πτήσεις» για την αγορά των μετάλλων, με την πλατίνα να ενισχύεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών, ενώ σε υψηλό εννέα ετών βρίσκεται και η τιμή του χαλκού.

Πιο συγκεκριμένα, υπό τον φόβο ελλείψεων εντός του 2021, η τιμή της πλατίνας, η οποία χρησιμοποιείται κατά κόρον στους καταλύτες των αυτοκινήτων, ενισχύεται κατά 1,1% και διαμορφώνεται στα 1.265 δολάρια.

Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2015, όταν η τιμή του λευκού μετάλλου είχε φθάσει στα 1.269,3 δολάρια.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι ανοδικές πιέσεις οφείλονται στον κίνδυνο εμφάνισης ακόμη ενός ελλειμματικού έτους -το τρίτο διαδοχικό- με τη διεθνή ζήτηση να μην μπορεί να καλυφθεί από την τρέχουσα παραγωγή.

Την ίδια ώρα, η τιμή του χαλκού ενισχύεται κατά 1% και αναρριχάται στα επίπεδα των 8.406 δολαρίων, το οποίο αποτελεί την καλύτερη επίδοση από το 2012, δηλαδή των τελευταίων εννέα ετών.

Το ράλι στην τιμή του μετάλλου, το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως σε αγωγούς και καλλώδια, εδράζεται στην αισιοδοξία για ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης, στο πλαίσιο της επιτάχυνσης της οικονομικής ανάπτυξης.

Στον αντίποδα, η τιμή του χρυσού υποχωρεί ελαφρώς κατά 0,1% και περιορίζεται στα 1.821 δολάρια ανά ουγγιά, καθώς ο υψηλότερος πληθωρισμός στις ΗΠΑ ωθεί αρκετούς επενδυτές στην αγορά των κρατικών ομολόγων.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News