Business & Finance Τρίτη 1/06/2021, 21:24
ΑΓΟΡΕΣ

Goldman Sachs: Γιατί ο χαλκός είναι εναλλακτική λύση στα κρυπτονομίσματα;

Goldman Sachs: Γιατί ο χαλκός είναι εναλλακτική λύση στα κρυπτονομίσματα;

Τα κρυπτονομίσματα αποτελούν εναλλακτική στον χαλκό – και όχι στον χρυσό – όταν πρόκειται να προσφέρουν προστασία κατά του πληθωρισμού, σύμφωνα με τον αναλυτή Τζεφ Κιούρι, επικεφαλής του τμήματος ερευνών στα εμπορεύματα της Goldman Sachs. 

Ο χρυσός και τα κρυπτονομίσματα θεωρούνται ασφαλή καταφύγια κατά του πληθωρισμού, τα οποία έχουν ως στόχο να προτατεύσουν τον επενδυτή από την πτώση της αγοραστικής δύναμης του χρήματος εξαιτίας της ανόδου των τιμών. 

Η τιμή του χρυσού έχει αυξηθεί περίπου 200 δολαρια από την αρχή του Απριλίου, αγγίζοντας υψηλό τετραμήνου, έχοντας ως στήριγμα την εξασθένηση του δολαρίου και την αύξηση της ζήτησης. Από την άλλη πλευρά, τα κρυπτονομίσματα έχουν ακολουθήσει μία θυελλώδη πορεία: για παράδειγμα, το bitcoin έχει ενισχυθεί περισσότερο από 25% εφέτος, αλλά έχει υποχωρήσει περισσότερο από 25% στο τελευταίο τρίμηνο. 

Ωστόσο, ο αναλυτής της Goldman Sachs εφιστά την προσοχή στους επενδυτές και τους λέει να μην αναζητούν ψηφιακά νομίσματα ως υποκατάστατο του χρυσού, όταν προσπαθούν να θωρακιστούν απέναντι στον πληθωρισμό. Αντ΄αυτού αναφέρει τον χαλκό, o oποίος εκτινάχθηκε σε ιστορικά υψηλά στα μέσα Μαίου, προτού διολισθήσει σε απότομη πτώση στο στέλος του ιδίου μηνός για να ανακάμψει ξανά την επόμενη εβδομάδα. 

«Υπάρχει καλός πληθωρισμός και κακός πληθωρισμός. Ο καλός είναι όταν η υψηλή ζήτηση τον ανεβάζει προς τα πάνω και σε αυτόν τον πληθωρισμό το bitcoin προσφέρει προστασία, όπως και ο χαλκός. Ο χρυσός θωρακίζει στον κακό πληθωρισμό, όπου υπερισχύει η προσφορά, η οποία όμως περιορίζεται….από τις ελλείψεις επεξεργαστών, εμπορευμάτων και άλλων πρώτων υλών. Και τότε οι επενδυτές χρησιμοποιούν τον χρυσό ως αντιστάθμισμα», εξηγεί ο αναλυτής της Goldman Sachs. 

Eν κατακλείδι, η Goldman Sachs εκτιμά ότι τα εμπορεύματα παραμένουν ως η καλύτερη «ασπίδα» προστασίας κατά του καλού πληθωρισμού για όσους επενδυτές θέλουν να προστατευθούν από μία πιθανή καθοδική πορεία των τιμών. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News