BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Διατηρεί το ανοδικό momentum – Στηρίγματα από Ελλάκτωρ, Alpha Bank

Στις 894 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: Διατηρεί το ανοδικό momentum – Στηρίγματα από Ελλάκτωρ, Alpha Bank

Σταθερά ανοδικά συνεχίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ετοιμάζεται να γράψει το 10×10, χάρη τόσο στο ράλι της Ελλάκτωρ όσο και στα αξιοσημείωτα στηρίγματα του τραπεζικού κλάδου.

Πιο συγκεκριμένα, περίπου στο μέσο της συνεδρίασης (14.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει επιφυλακτική άνοδο της τάξης του 0,65% και ενισχύεται στις 894,04 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν 5,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (888,26 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε λίγο περισσότερο από τέσσερις μονάδες (από 889,85 έως 894,08 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα (15 εκατ. ευρώ), κάτι απολύτως φυσιολογικό λόγω της καλοκαιρινής ραστώνης. 

Η ανοδική κίνηση, η οποία χαρακτηρίζεται από εγκράτεια και αποδυναμωμένο ενδιαφέρον, εδράζεται σε μεγάλο βαθμό στις τράπεζες, οι οποίες βρίσκονται στο +1 και τις 547 μονάδες, μία ανάσα από το τεχνικό σημείο των 500 μονάδων.

Στο +2,5% η Alpha Bank

Τα θετικά νέα τόσο από τα stress test της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) όσο κι από τον αναβαλλόμενο φόρο, προσφέρουν τα κατάλληλα καύσιμα, προκειμένου ο κλάδος να διατηρήσει το ανοδικό momentum, το οποίο ήδη μετράει τρεις διαδοχικές θετικές συνεδριάσεις.

Η μετοχή της Alpha Bank είναι αυτή, η οποία μέχρι στιγμής ξεχωρίζει, καθώς αυξάνεται κατά 2,5% και διασπά τις αντιστάσεις του 1,1 ευρώ. Από κοντά ακολουθεί και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία επιστρέφει στα 2,4 ευρώ, κερδίζοντας 1%. 

Από την πλευρά τους, οι μετοχές των Eurobank και Πειραιώς καταγράφουν οριακές διακυμάνσεις, οι οποίες δεν υπερβαίνουν το +/-0,5%. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στη μετοχή της Attica Bank, η οποία βρίσκεται κοντά στο +1,8% και το 0,15 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 2,52% 1,118 ευρώ
  • Attica Bank 1,83% 0,156 ευρώ
  • Eurobank -0,03% 0,7948 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 1,05% 2,415 ευρώ
  • Πειραιώς 0,34% 1,455 ευρώ

Ξεχωρίζει η Ελλάκτωρ

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές δείχνουν να ελέγχουν το ταμπλό, χάρη κυρίως στην πολύ καλή εικόνα της Ελλάκτωρ, η μετοχή της οποίας ενισχύεται στο +4,8% και το 1,35 ευρώ, εν όψει της ΑΜΚ των 120,5 εκατ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα, η μετοχή του ΟΛΠ αυξάνεται κατά 2%, ενώ κέρδη της τάξης του 1,6% εμφανίζουν οι μετοχές των Viohalco – Motor Oil. Jumbo, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή ενισχύονται άνω του 1%.

Η μετοχή της ΔΕΗ, αντίθετα, υποχωρεί κατά 0,4% εν μέσω των ανησυχιών για black out λόγω του παρατεταμένου καύσωνα, ενώ αυξημένες πιέσεις ασκούνται στη μετοχή της Aegean, η οποία χάνει σχεδόν 2,6%. Κατά 1,2% μειώνεται και η μετοχή της Σαράντης.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.00), 53 μετοχές κινούνται ανοδικά, 40 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 19 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 64,3 δισ. ευρώ.

Εν αναμονή του νέου ράλι

Η ελληνική αγορά, όπως φαίνεται από την πρώτη (χρηματιστηριακή) ημέρα του Αυγούστου, έχει αρκετές δυνάμεις, ώστε να διατηρήσει «ζωντανό» το ανοδικό momentum, το οποίο έχει ήδη συμπληρώσει εννέα συνεχόμενες συνεδριάσεις, οδηγώντας τον Γ.Δ. από τις 833 μονάδες στα επίπεδα των 890 μονάδων.

Στόχος των προσεχών ημερών είναι, αναμφίβολα, η σταθεροποίηση της Λεωφόρου Αθηνών άνω του ψυχολογικού σημείου των 900 μονάδων, κάτι το οποίο μπορεί να αποτελέσει ένα καλό σημείο εκκίνησης για το επόμενο ράλι της αγοράς.

Άλλωστε, η πλειονότητα των αναλυτών προεξοφλεί εδώ και αρκετές εβδομάδες ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών θα εμφανίσει σημαντικά κέρδη το επόμενο διάστημα, χάρη αφενός στην ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας, αφετέρου στην εκκίνηση των projects του Ταμείου Ανάκαμψης.

Την ίδια ώρα, ο προβληματισμός από την παραλλαγή Δέλτα φαίνεται ότι δεν συνιστά μείζον πρόβλημα για τους επενδυτές, οι οποίοι «βλέπουν» ότι δύσκολα θα απειληθεί το ανοδικό story της ελληνικής οικονομίας, δεδομένων και των μέχρι στιγμής ικανοποιητικών τουριστικών επιδόσεων. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News