ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Συναγερμός» για το σύστημα  ηλεκτρικής ενέργειας

«Συναγερμός» για το σύστημα  ηλεκτρικής ενέργειας

Σε διπλό κλοιό εξαιτίας του ακραίου καύσωνα αλλά και των πυρκαγιών (που προκάλεσαν για παράδειγμα μεγάλα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση στη Ρόδο και τη Χάλκη) βρίσκεται το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, με το επόμενο διήμερο να εκτιμάται ως κρίσιμο.

Ενδεικτικό της κατάστασης συναγερμού είναι ότι σήμερα το πρωί  πραγματοποιείται στο Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ στο Κρυονέρι νέα σύσκεψη υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, με τη συμμετοχή των διοικήσεων των ΡΑΕ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΗ καθώς και υψηλόβαθμων στελεχών των ιδιωτικών εταιρειών παραγωγής ενέργειας, σε συνέχεια της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή για το ίδιο θέμα.

Στόχος είναι να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος και να προσδιοριστούν μέτρα άμυνας και αντιμετώπισης έκτακτων και μη αναμενόμενων γεγονότων. Οι συνθήκες για το ηλεκτρικό σύστημα είναι πρωτοφανείς, καθώς η κατανάλωση τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ λόγω των ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών, με τα φορτία τις ώρες τις αιχμής να αγγίζουν τα 10 GW, τη στιγμή που ο μέσος όρος ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας το α’ εξάμηνο του έτους ήταν 8,1 GW.

Σήμερα στη «μάχη» της ηλεκτροδότησης θα μπουν όλες οι μονάδες φυσικού αερίου, καθώς και οι λιγνιτικές μονάδες Μελίτη, Μεγαλόπολη 4 και Άγιος Δημήτριος 1,2, 3 και 4. Καταβάλλεται προσπάθεια ώστε σήμερα να είναι διαθέσιμη προς ένταξη στο Σύστημα και η Μεγαλόπολη 3, ενισχύοντας τις άμυνες του Συστήματος. Αξίζει να σημειωθεί πως, όπως τόνισε πρόσφατα ο κ. Σκρέκας, σε συνθήκες πολύ υψηλής ζήτησης -όπως αυτές που παρατηρούνται σε περιόδους καύσωνα-, και πολύ περισσότερο όταν λόγω άπνοιας η συνεισφορά των αιολικών πάρκων είναι περιορισμένη (με τα φωτοβολταϊκά να σηκώνουν όλο το βάρος της συμμετοχής των ΑΠΕ), αναδεικνύεται ο κομβικός ρόλος των λιγνιτικών μονάδων για την επάρκεια ηλεκτρικού εφοδιασμού και κατ’ επέκταση  η ανάγκη για την θέσπιση το ταχύτερο δυνατό του Μηχανισμού Στρατηγικής Εφεδρείας.

Από εκεί και πέρα, σημαντικό ρόλο για την ισορροπία του «ισοζυγίου» προσφοράς και ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας έχουν οι διασυνοριακές διασυνδέσεις που είναι διαθέσιμες, με την εξαίρεση τη διασύνδεση Ελλάδας-Ιταλίας (που θα είναι εκτός λειτουργίας έως και τις 13 Αυγούστου), καθώς και οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας.

Οδηγίες προς τους πολίτες

Στο πλαίσιο της προσπάθειας αποφυγής προβλημάτων ηλεκτροδότησης, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας απευθύνει έκκληση στους πολίτες να περιορίσουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας τις επόμενες ημέρες. Ειδικότερα, συστήνεται κατά τις ώρες αιχμής 13:00-15:00 και 18:00-22:00 να:

 

  • Αποφεύγουν τη χρήση των ηλεκτροβόρων συσκευών (πλυντήριο, φούρνος, θερμοσίφωνας κ.λπ.) και να τη μεταθέτουν κατά τις λοιπές ώρες (εκτός αιχμής).
  • Ρυθμίζουν τη θερμοκρασία των κλιματιστικών στους 26 βαθμούς.
  • Να μην ξεχνούν τα φώτα αναμμένα σε χώρους που δεν χρησιμοποιούν και να περιορίζουν τη χρήση τους.

Η λελογισμένη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών κατά τη διάρκεια των ακραίων αυτών καιρικών συνθηκών, θα συμβάλλει καθοριστικά στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην αποφυγή τυχόν προβλημάτων ηλεκτροδότησης, διασφαλίζοντας την υγεία, την ασφάλεια και την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των πολιτών.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News