BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Με τράπεζες και Ελλάκτωρ για το 10×10

Ανοδικό ξεκίνημα για τη Λεωφόρο Αθηνών

Χρηματιστήριο: Με τράπεζες και Ελλάκτωρ για το 10×10

Συνέχεια στην ανοδική αντίδραση δίνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο από τα πρώτα λεπτά βρίσκει αξιοσημείωτα στηρίγματα σε τράπεζες και Ελλάκτωρ, με αποτέλεσμα να δοκιμάζει τις αντιστάσεις των 890 μονάδων.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το εναρκτήριο καμπανάκι (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει συγκρατημένη άνοδο της τάξης του 0,47% και ενισχύεται στις 892,28 μονάδες, κερδίζοντας τέσσερις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (888,26 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τρεις μονάδες (από 889,85 έως 892,46 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα (3 εκατ. ευρώ), κάτι απολύτως φυσιολογικό λόγω της καλοκαιρινής ραστώνης. 

Η ελληνική αγορά, όπως φαίνεται από την πρώτη (χρηματιστηριακή) ημέρα του Αυγούστου, έχει αρκετές δυνάμεις, ώστε να διατηρήσει «ζωντανό» το ανοδικό momentum, το οποίο έχει ήδη συμπληρώσει εννέα συνεχόμενες συνεδριάσεις, οδηγώντας τον Γ.Δ. από τις 833 μονάδες στα επίπεδα των 890 μονάδων.

Εν αναμονή του νέου ράλι

Στόχος των προσεχών ημερών είναι, αναμφίβολα, η σταθεροποίηση της Λεωφόρου Αθηνών άνω του ψυχολογικού σημείου των 900 μονάδων, κάτι το οποίο μπορεί να αποτελέσει ένα καλό σημείο εκκίνησης για το επόμενο ράλι της αγοράς.

Άλλωστε, η πλειονότητα των αναλυτών προεξοφλεί εδώ και αρκετές εβδομάδες ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών θα εμφανίσει σημαντικά κέρδη το επόμενο διάστημα, χάρη αφενός στην ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας, αφετέρου στην εκκίνηση των projects του Ταμείου Ανάκαμψης.

Την ίδια ώρα, ο προβληματισμός από την παραλλαγή Δέλτα φαίνεται ότι δεν συνιστά μείζον πρόβλημα για τους επενδυτές, οι οποίοι «βλέπουν» ότι δύσκολα θα απειληθεί το ανοδικό story της ελληνικής οικονομίας, δεδομένων και των μέχρι στιγμής ικανοποιητικών τουριστικών επιδόσεων. 

Τραπεζικά στηρίγματα

O τραπεζικός κλάδος, μετά τα θετικά νέα από stress test και αναβαλλόμενο φόρο, συνεχίζει σε θετικό έδαφος, παρέχοντας αξιοσημείωτα στηρίγματα στη Λεωφόρο Αθηνών. Ενδεικτικά, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.00), ενισχύεται κατά 0,9% και διαμορφώνεται στις 546,5 μονάδες.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας είναι αυτή, η οποία μέχρι στιγμής ξεχωρίζει, καθώς αυξάνεται κατά 1,4% και διασπά τις αντιστάσεις των 2,4 ευρώ. Από κοντά ακολουθεί και η μετοχή της Alpha Bank, η οποία επιστρέφει στο 1,1 ευρώ, κερδίζοντας 1,2%. 

Από την πλευρά τους, οι μετοχές των Eurobank και Πειραιώς καταγράφουν συγκρατημένη άνοδο κάτω του 1%. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στη μετοχή της Attica Bank, η οποία βρίσκεται κοντά στο +3% και το 0,15 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 1,24% 1,104 ευρώ
  • Attica Bank 2,87% 0,1576 ευρώ
  • Eurobank 0,43% 0,7984 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 1,42% 2,424 ευρώ
  • Πειραιώς 0,69% 1,46 ευρώ

Ξεχωρίζει η Ελλάκτωρ

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές δείχνουν να ελέγχουν το ταμπλό, χάρη κυρίως στην πολύ καλή εικόνα της Ελλάκτωρ, η μετοχή της οποίας εκκινεί στο +3% και το 1,33 ευρώ, εν όψει της ΑΜΚ των 120,5 εκατ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα, οι μετοχές των Motor Oil και ΟΛΠ βρίσκονται στο +1%, ενώ η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή ενισχύεται κατά 1,6% και τα 11,5 ευρώ. Η μετοχή της ΔΕΗ, αντίθετα, υποχωρεί κατά 0,8% εν μέσω των ανησυχιών για black out λόγω του παρατεταμένου καύσωνα. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 39 μετοχές κινούνται ανοδικά, εννέα μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 16 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 64 δισ. ευρώ.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News