Business & Finance Πέμπτη 15/07/2021, 11:45
BUSINESS & FINANCE

Γιατί ο Μπάιντεν δεν αφήνει τους Ευρωπαίους να έρθουν στις ΗΠΑ

Δυσαρέσκεια στις Βρυξέλλες

Γιατί ο Μπάιντεν δεν αφήνει τους Ευρωπαίους να έρθουν στις ΗΠΑ

Αποκλεισμένοι από τις ΗΠΑ παραμένουν οι Ευρωπαίοι τουρίστες, καθώς η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν αρνείται να άρει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, οι οποίοι αποτρέπουν τη μεγαλύτερη μάζα των πολιτών από το να επισκεφτούν τη χώρα.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείο Bloomberg, ο Λευκός Οίκος δεν έχει δώσει κάποιο συγκεκριμένο στοιχείο για το πότε ακριβώς θα υπάρξει άρση των εν λόγων περιορισμών προς τις 26 χώρες – μέλη της Ζώνης Σέγκεν.

Κι αυτό, μάλιστα, παρά το γεγονός ότι εδώ και έναν μήνα «τρέχουν» οι εργασίες της ειδικής επιτροπής μεταξύ Ουάσιγκτον και Βρυξελλών, η οποία συγκροτήθηκε γι’ αυτον ακριβώς τον λόγο. Για την αποκατάσταση της αεροπορικής σύνδεσης πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επανειλημμένως ζητήσει την επαναφορά της ταξιδιωτικής ομαλότητας, επικαλούμενη τον υψηλό ρυθμό των εμβολιασμών. Το επίμαχο ζήτημα δε, αναμένεται να απασχολήσει και τη σημερινή συνάντηση της Άγκελα Μέρκελ με τον Αμερικανό πρόεδρο, στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ (η τελευταία επίσκεψη της Μέρκελ ως Καγκελάριος της Γερμανίας).

«Η κατάσταση είναι απελπιστική και ο θυμός αυξάνεται. Ενώ η Ευρώπη έχει χαλαρώσει τους περιορισμούς προς τις ΗΠΑ, οι τελευταίες αρνούνται να το πράξουν» σχολιάζει ενδεικτικά στο Bloomberg ανώνυμος αξιωματούχος των Βρυξελλών, δίνοντας το κλίμα που επικρατεί στη Γηραιά Ήπειρο.

Από την πλευρά της, η αμερικανική κυβέρνηση φέρεται να επικαλείται τις ανησυχίες για τη διασπορά της παραλλαγής Δέλτα, καθώς φοβάται ότι η έναρξη των διατλαντικών ταξιδιών θα οδηγήσει σε αναζωπύρωση της πανδημίας στο εσωτερικό της χώρας.

Η εξάρτηση της Ελλάδας από τις ΗΠΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρώπη δέχεται κανονικά τους Αμερικανούς, υπό την προϋπόθεση να προσκομίσουν αρνητικό τεστ PCR, να έχουν εμβολιαστεί ή να έχουν αποκτήσει ανοσία. 

Το 2019, δηλαδή πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, σχεδόν 1,2 εκατομμύρια Αμερικανοί τουρίστες επισκέφτηκαν την Ελλάδα, αφήνοντας στην εγχώρια οικονομία περισσότερα από 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Πέρυσι, ωστόσο, εν μέσω της υγειονομικής κρίσης, η ταξιδιωτική κίνηση από τις ΗΠΑ ανήλθε σε μόλις 107.000 τουρίστες, με τα έσοδα που μπήκαν στα ελληνικά ταμεία να μην ξεπερνούν τα 86 εκατ. ευρώ.

Για το 2021, η Ελλάδα έχει θέσει ως στόχο (για το σύνολο του τουριστικού κλάδου) την επίτευξη επιδόσεων αντίστοιχων με το 45% του 2019, κάτι το οποίο προϋποθέτει και την επιστροφή των Αμερικανών τουριστών.

Ωστόσο, η μετάλλαξη Δέλτα, οι εναπομείναντες περιορισμοί σε ορισμένες χώρες, καθώς και ο αποκλεισμός της βρετανικής αγοράς για τα 2/3 του Ιουλίου έχουν θέσει εν αμφιβόλω τον εν λόγω στόχο, χωρίς να αποκλείεται μια εμφανώς χαμηλότερη επίδοση.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News