Business & Finance Πέμπτη 8/07/2021, 21:57
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρισμός: Οι δύο όψεις της φετινής σεζόν

Διττά τα μηνύματα του τουρισμού

Τουρισμός: Οι δύο όψεις της φετινής σεζόν

Διττά συνεχίζουν να είναι τα «μηνύματα» για τη φετινή τουριστική σεζόν της Ευρώπης, καθώς παρότι βρισκόμαστε στις αρχές Ιουλίου ακόμη το τοπίο παραμένει εξαιρετικά θολό, ως προς τις επιδόσεις του κλάδου για το 2021.

Από τη μία πλευρά, υπάρχει η δεδομένη πρόθεση εκατομμυρίων ανθρώπων να ταξιδέψουν και να βρεθούν σε παραλίες και αγαπημένους θερινούς προορισμούς, έχοντας ως σύμμαχο τόσο τα εμβόλια όσο και το «πράσινο» πιστοποιητικό της Κομισιόν.

Από την άλλη πλευρά, όμως, η παραλλαγή Δέλτα αρχίζει να «απειλεί» τις ελεύθερες μετακινήσεις και να επαναφέρει τα σενάρια περί νέα κύματος της πανδημίας, θέτοντας σε κίνδυνο τον στόχο για ένα «σχεδόν φυσιολογικό» καλοκαίρι.

Τα ευχάριστα νέα από την Βρετανία

Σήμερα, πάντως, σε μια ευχάριστη εξέλιξη για τον ελληνικό -και όχι μόνο τουρισμό- το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ότι οι εμβολιασμένοι πολίτες θα μπορούν να επιστρέφουν (από 19/7) από το εξωτερικό -πλην των κόκκινων περιοχών- χωρίς να τίθενται σε υποχρεωτική καραντίνα.

Αυτό, επί της ουσίας, επιτρέπει σε εκατομμύρια Βρετανούς να ταξιδέψουν για τις καλοκαιρινές διακοπές στις παραθαλάσσιες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα.

Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά του ελληνικού κλάδου, με ολόκληρα νησιά να εξαρτώνται σχεδόν αποκλειστικά από τις αφίξεις των Βρετανών.

Η απειλή της Δέλτα

Όλα αυτά, ωστόσο, κινδυνεύουν να τιναχθούν στον αέρα, εφόσον η παραλλαγή Δέλτα συνεχίσει να διασπείρεται με αυξητικούς ρυθμούς, ιδίως ανάμεσα στους ανεμβολίαστους πληθυσμούς. Τα στοιχεία δείχνουν ότι σχεδόν σ’ όλες τις χώρες, παρατηρείται αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, την τελευταία εβδομάδα, σημειώθηκαν 284 νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, φθάνοντας τα επίπεδα του Απριλίου – Μαΐου. Αντίστοιχα, στη Γαλλία ο αριθμός των νέων περιστατικών διαμορφώθηκε σε 29 ανά 100.000 κατοίκους.

Η πλειονότητα των νέων περιπτώσεων Covid-19, όπως προκύπτει από τα δεδομένα, αφορά την παραλλαγή Δέλτα. Στη Βρετανία, χαρακτηριστικά, σχεδόν το 100% των νέων κρουσμάτων έχει μολυνθεί από τη Δέλτα, ενώ στην Πορτογαλία το σχετικό ποσοστό ξεπερνάει το 70%.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η Γαλλία προειδοποίησε σήμερα τους πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια προς την ιβηρική χερσόνησο, όπου παρατηρείται σημαντική διασπορά της Δέλτα, με τις Πορτογαλία και Ισπανία να εμφανίζουν τη μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων τις τελευταίες 14 ημέρες.

Στην Ελλάδα, της οποίας τα ημερήσια κρούσματα ξεπέρασαν σήμερα τα 2.000, ήδη γίνονται σκέψεις για επαναφορά ορισμένων περιοριστικών μέτρων, ενώ η συζήτηση έχει ανοίξει και για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ορισμένων επαγγελματικών ομάδων.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι, σε κάθε περίπτωση, η πανδημία του κορωνοϊού θα συνεχίσει να μας απασχολεί και τους επόμενους μήνες, ιδίως εφόσον οι εμβολιαστικοί ρυθμοί συνεχίσουν την πτωτική πορεία των τελευταίων εβδομάδων, θέτοντας σε κίνδυνο τον στόχο της ανοσίας της αγέλης. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News