Business & Finance Πέμπτη 1/07/2021, 16:11
BUSINESS & FINANCE

Ο πρώτος μαύρος δισεκατομμυριούχος ζητάει αποζημιώσεις 14 τρισ. δολαρίων

333.400 δολάρια για κάθε μαύρο Αμερικανό

Ο πρώτος μαύρος δισεκατομμυριούχος ζητάει αποζημιώσεις 14 τρισ. δολαρίων

Ο πρώτος μαύρος δισεκατομμυριούχος και ιδρυτής της Black Entertainment Television (BET) κάλεσε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να πληρώσει αποζημιώσεις έως 14 τρισ. δολαρίων στους μαύρους Αμερικανούς για τα «200 χρόνια του ραστιστικού καθεστώτος» στη χώρα.

Ο λόγος για τον Ρόμπερτ Τζόνσον, ο οποίος παραχωρήσε συνέντευξη στο Vice News και αξίωσε την χρηματική αποζημίωση κάθε μαύρου πολίτη, λόγω των πολλαπλών διακρίσεων που έχει υποστεί.

«Πρέπει να παραδεχθούμε ότι το αποτέλεσμα της δουλείας ήταν 200 χρόνια συστημικού ρατσιμού και η απώλεια πλούτου για τους μαύρους αξίας 14 τρισ. δολαρίων» τόνισε, μεταξύ άλλων.

Όπως πρόσθεσε δε, αυτό σημαίνει ότι κάθε μαύρος Αμερικανός θα μπορούσε να λάβει περίπου 333.400 δολάρια, καθώς οι ΗΠΑ αριθμούν 41,9 εκατομμύρια Αφροαμερικανούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πράγματι, το εισοδηματικό κενό μεταξύ μαύρων και λευκών είναι αρκετά μεγάλο, κάτι το οποίο αποδίδεται σε μια σειρά παραγόντων, όπως η εκπαίδευση, η ιδιοκατοίκηση, τα επίπεδα των μισθών κ.α.

Γι’ αυτό τον λόγο, από το 1989 έχει εγκριθεί ένα νομοσχέδιο, γνωστό και ως HR 40, το οποίο έχει ως στόχο την οικονομική αποζημίωση των μαύρων πολιτών. Ωστόσο, οι προσπάθειες έχουν μείνει στα χαρτιά και οι όποιες πρωτοβουλίες αναλήφθηκαν, έλαβαν χώρα σε επίπεδο πολιτειών και όχι ομοσπονδίας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News