Business & Finance Πέμπτη 15/04/2021, 16:38
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Jamie Dimon: Το αμερικανικό όνειρο ξέφτισε

Jamie Dimon: Το αμερικανικό όνειρο ξέφτισε

Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Jamie Dimon, είναι αισιόδοξος για την οικονομία. Αλλά παραμένει ανήσυχος για τη συνεχή όξυνση των ανισοτήτων, που αφήνει πίσω διάφορες ομάδες του πληθυσμού των ΗΠΑ και ειδικά τους μαύρους. 

«Το αμερικανικό όνειρο ξεθώριασε και οι εισοδηματικές ανισότητες είναι το κύριο πρόβλημα» δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNN. Όπως εξήγησε εκεί πρέπει να εστιάσει η κυβέρνηση αφού οι προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας είναι κατά τα άλλα θετικές. Η έξοδος από την πανδημία συνοδεύεται από ευφορία, ενώ τόσοι οι ισολογισμοί των επιχειρήσεων όσο και οι αποταμιεύσεις των πολιτών μπορούν να εγγυηθούν επενδύσεις και κατανάλωση που θα στηρίξουν ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια.

Τίποτα από όλα αυτά, όμως, όπως προειδοποίησε δεν μπορεί να αποτρέψει τις κοινωνικές αναταραχές που οφείλονται στον ρατσισμό και τις ανισότητες. Η JPMorgan Chase όπως ανέφερε δεσμεύεται να δαπανήσει περισσότερα για να βοηθήσει μαύρους να εισέλθουν στην αγορά εργασίας, αλλά και να τους χορηγήσει προσιτά στεγαστικά δάνεια. Παράλληλα προσφέρει χρηματοδότηση σε μικρές επιχειρήσεις για να επεκταθούν, ενώ επιδιώκει να προσλάβει και να καταρτίσει περισσότερα στελέχη από μειονότητες. 

Το αμερικανικό όνειρο, συνεχίζει, έχει ξεφτίσει και λόγω των ελλείψεων που υπάρχουν στις ΗΠΑ σε βασικές υποδομές, στο σύστημα εκπαίδευσης και το σύστημα υγείας. «Πρέπει να διορθώσουμε αυτές τις δυναμίες και για να το κάνουμε πρέπει να δράσουμε αποφασιστικά» υπογράμμισε.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News