Business & Finance Πέμπτη 1/07/2021, 15:47
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Και η βιομηχανία κρέατος θύμα της πανδημίας

Σημαντική υποχώρηση παρατηρείται στην παγκόσμια βιομηχανία κρέατος. Αφενός οι τιμές ανεβαίνουν, αφετέρου οι οικογένειες αδυνατούν να το αγοράσουν. Για μερικούς ωστόσο, η αποχή από το κρέας είναι συνειδητή και μόνιμη επιλογή.

Και η βιομηχανία κρέατος θύμα της πανδημίας

Κατά τουλάχιστον 12% έχουν υποχωρήσει οι πωλήσεις κρέατος τον τελευταίο χρόνο στις ΗΠΑ, ενώ στην Ευρώπη προβλέπεται πως μέσα στο επόμενο έτος θα μειωθούν κατά 1%. Παρότι τα ποσοστά αυτά φαίνονται εκ πρώτης όψεως επουσιούδη, οι επιπτώσεις στη βιομηχανία κρέατος ενδέχεται να είναι αξιοσημείωτες. Ακόμη σημαντικότερο είναι το γεγονός ότι οι σπάνιες αυτές μεταβολές στην παγκόσμια ζήτηση κρέατος αποδεικνύουν μία ενδεχομένως μόνιμη μεταβολή και την πιθανότητα μόνιμης απομάκρυσης μίας μερίδας του δυτικού κόσμου από τις ζωικές πρωτεϊνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, ο σημαντικότερος παράγων που έχει συμβάλει στην υποχώρηση της ζήτησης κρέατος ήταν η έκρηξη στις τιμές. Οι τιμές στον κλάδο της βιομηχανίας κρεάτων σημειώνουν σταθερή αύξηση το τελευταίο έτος εξαιτίας της διατάραξης των εφοδιαστικών αλυσίδων, που προκλήθηκαν έπειτα από το ξέσπασμα της πανδημίας. Παράλληλα, όμως, μία μεγάλη μερίδα των καταναλωτών δέχεται πίεση και από ένα επιπλέον μέτωπο, αφού βρίσκεται ακόμη αντιμέτωπη με τις οικονομικές επιπτώσεις τις πανδημίας. Πολλές οικογένειες αδυνατούν να ορθοποδήσουν και βρίσκονται σε δυσχερέστερη θέση οικονομικά σε σχέση με το 2019.

Οι διακυμάνσεις στην παγκόσμια ζήτηση κρέατος πρόκειται για ένα συνηθισμένο φαινόμενο σε καιρούς κρίσης και η σχετική βιομηχανία έχει καταφέρει να ανακάμψει έπειτα από κάθε αντίστοιχη υποχώρηση. Η διαφορά ωστόσο με την τρέχουσα υγειονομική κρίση έγκειται στο γεγονός ότι μία σημαντική μερίδα των καταναλωτών επιλέγει συνειδητά να απέχει από το κρέας και κατά συνέπεια από τα ζωικά προϊόντα εξαιτίας των αυξημένων ανησυχιών για το μέλλον του πλανήτη. Πράγματι, η ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον έχει οδηγήσει σε αύξηση των χορτοφάγων, ενώ έχουν ενισχυθεί και οι χορτοφαγικές επιλογές γεύματος σε πολλές αλυσίδες εστιατορίων.

Βέβαια, για ορισμένους καταναλωτές η αποχή από το κρέας δεν αποτελεί επιλογή, αφού μία ή άλλη δεν έχουν πρόσβαση σε ζωϊκά προϊόντα ή άλλες βασικές τροφές με αποτέλεσμα τον υποσιτισμό τους. “Τα λαχανικά, τα φρούτα, τα όσπρια και τα δημητριακά είναι απαραίτητα. Ωστόσο, τα ζωικά προϊόντα που είναι πλούσια σε θρεπτικές ουσίες είναι άκρως αποτελεσματικά όσον αφορά την αποκατάσταση ανηλίκων, τα οποία υποσιτίζονται σε σοβαρό βαθμό και επί πολύ καιρό”, δήλωσε χαρακτηριστικά η Ναόκο Γιαμαμότο, επικεφαλής του τμήματος Διατροφής των Ηνωνμένων εθνών.

Πηγή: Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News