Business & Finance Τρίτη 29/06/2021, 14:04
BUSINESS & FINANCE

Το πλουσιότερο κράτος του κόσμου δεν δίνει άδειες μητρότητας

Σύντομα, όμως, πρόκειται να αλλάξει

Το πλουσιότερο κράτος του κόσμου δεν δίνει άδειες μητρότητας

Μπορεί να είναι το πλουσιότερο και ισχυρότερο κράτος του κόσμου. Όμως, είναι κι ένα από τα ελάχιστα, τα οποία δεν δίνουν άδεια μητρότητας ή πατρότητας στους εργαζόμενους. Όπως δηλαδή, ισχύει στη συντριπτική πλειοψηφία των υπόλοιπων κρατών της Δύσης.

Ο λόγος για τις ΗΠΑ, όπου μόλις το 21% των εργαζόμενων έχει το δικαίωμα σε άδεια μητρότητας ή πατρότητας. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι στο 50% των αμερικανικών οικογενειών απασχολούνται και οι δύο γονείς.

Η έλλειψη θεσμοθετημένης και καθολικής πρόσβασης σ’ ένα τέτοιο προνόμιο, έρχεται σ’ αντίθεση με ό,τι ισχύει στα ευρωπαϊκά κράτη, τα οποία στο σύνολό τους προβλέπουν άδειες γονέων μετ’ αποδοχών.

Από την πλευρά τους, οι ίδιοι οι Αμερικανοί υποστηρίζουν σθεναρά το δικαίωμα σε άδεια μητρότητας ή πατρότητας, με το 82% να τάσσεται αναφανδόν υπέρ. Μάλιστα, η στήριξη προς το εν λόγω αίτημα διασχίζει κάθετα την αμερικανική κοινωνία, ανεξαρτήτως πολιτικών προτιμήσεων.

Όμως, για ποιον ακριβώς λόγο οι ΗΠΑ εξακολουθούν να μην έχουν άδεια γονέων; Η απάντηση είναι κάπως περίπλοκη, καθώς συνδυάζει τις ανάγκες της μεταπολεμικής περιόδου, την πολιτική – πολιτισμική ταυτότητα της χώρας, καθώς και την ατομοκεντρική συμπεριφορά, η οποία κυριάρχησε τις τελευταίες δεκαετίες.  

Βέβαια, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν φαίνεται ότι έχει μια μεγάλη ευκαιρία να γράψει ιστορία και να θεσμοθετήσει για πρώτη φορά το καθολικό δικαίωμα στις άδειες μητρότητας και πατρότητας, χάρη στον προτεινόμενο νόμο, προϋπολογισμού 225 δισ. δολαρίων.

Το νομοθέτημα περιλαμβάνει, συγκεκριμένα, την καθιέρωση νόμιμων μετ’ αποδοχών αδειών τόσο για οικογενειακούς όσο και για ιατρικούς λόγους, συνολικής διάρκειας έως 12 εβδομάδες ετησίως.

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News