Business & Finance Σάββατο 26/06/2021, 18:16
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Ενας στους πέντε ούτε εργάστηκε ούτε φοίτησε σε κολλέγιο στο α’ τρίμηνο

ΗΠΑ: Ενας στους πέντε ούτε εργάστηκε ούτε φοίτησε σε κολλέγιο στο α’ τρίμηνο

Περίπου ένας στους πέντε νέους ενήλικες στις ΗΠΑ δεν εργάστηκαν ούτε και φοίτησαν σε κάποιο πανεπιστήμιο στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, με τους Μαύρους και τους Ισπανόφωνους να παραμένουν αδρανείς σε δυσανάλογα ποσοστά. 

Στους πρώτους τρεις μήνες του έτους, περί τα 3,8 εκατ. Αμερικανοί ηλικίας 20 έως 24 ετών δεν συμμετείχαν στην αγορά εργασίας, στην εκπαίδευση ή σε κάποιο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης, σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Οικονομικής Πολιτικής και Ερευνας (CEPR) των ΗΠΑ. Πρόκειται για αριθμό αυξημένο κατά 740.000 άτομα ή ποσοστό 2,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, προτού ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων χάσει την εργασία του ή επιλέξει να αφήσει την φοίτηση σε κάποιο κολλέγιο, καθώς τα πανεπιστημιακά ιδρύματα έκλεισαν λόγω της πανηδμίας. 

Η αδράνεια που επιδεικνύουν οι νέοι αποτελεί ανησυχητικό σημάδια για το μέλλον της οικονομίας, καθώς δεν εξασφαλίζουν τις άκρως αναγκαίες δεξιότητες για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της αγοράς αλλά και προς το ζην. Επιπλέον, τα υψηλά ποσοστά αδράνειας δημιουργούν, σύμφωνα με την έκθεση, γόνιμο έδαφος για κοινωνική αναστάτωση. 

Η αύξηση καθοδηγήθηκε κυρίως από τους ανέργους, ενώ ο αριθμός των φοιτητών που απείχαν από την εκπαίδευσή τους παρουσίασε μικρότερη αύξηση, καθώς τα κολλέγια άρχισαν την επαναλειτουργία τους. Οι νέοι βρίσκονται άλλωστε αντιμέτωποι και με διψήφια ποσοστά ανεργίας.  

Τα ποσοστά ήταν ακόμη μεγαλύτερα στους Μαύρους, 20,9% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, ενώ για τους Ισπανόφωνους το ποσοστό διαμορφώθηκε λίγο χαμηλότερα από το 20% και για τους Λευκούς Αμερικανούς στο 16%. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News