ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ

H Σφαγή της Τούλσα: Όταν η Μαύρη Wall Street έγινε στάχτες

H Σφαγή της Τούλσα: Όταν η Μαύρη Wall Street έγινε στάχτες

Σε μία περιοχή πλούσια σε πετρέλαιο, την Τούλσα, ξεχώριζε για το επιχειρείν της μία συνοικία: Το Γκρίνγουντ, στο οποίο κατοικούσαν κυρίως μαύροι, ήταν φημισμένο στις αρχές του 20ου αιώνα για την επιχειρηματική και πολιτισμική δραστηριότητά του, την αρχιτεκτονική και ευρύτερα την ποιότητα ζωής, που πρόσφερε. Πολύ γρήγορα μάλιστα απέκτησε την προσωνυμία «The Black Wall Street» (Η μαύρη Wall Street). 

H Σφαγή της Τούλσα: Όταν η Μαύρη Wall Street έγινε στάχτες-1

Σε 35 οικοδομικά τετράγωνα λειτουργούσαν περισσότερες από 200 επιχειρήσεις, που ανήκαν σε μαύρους ιδιοκτήτες: ξενοδοχεία, εστιατόρια, κινηματογράφοι, θέατρα, καταστήματα τροφίμων, σαλόνια ομορφιάς, εφημερίδες και μία τράπεζα. Μαζί με μικρότερες, μη εγγεγραμμένες επιχειρήσεις, εκτιμάται ότι έφταναν στις 600. Όλα αυτά έγιναν στάχτες σε μία νύχτα, που έμεινε στην ιστορία ως «Η Σφαγή της Τούλσα». 

Η ευημερία που απολάμβαναν οι μαύροι κάτοικοι της περιοχής είχε μπει στο στόχαστρο της Κου Κλουξ Κλαν. Μία ψευδής είδηση- αυτή ενός μαύρου που υποτίθεται προσπάθησε  να βιάσει μία κοπέλα- διαδόθηκε ταχύτατα και έδωσε την αφορμή σε έναν όχλο 3.000 ρατσιστών, μελών της Κου Κλουξ Κλαν να εισβάλλουν.

Ο 19χρονος Αφροαμερικανός Ντικ Ρόουλαντ, λούστρος στο επάγγελμα βρέθηκε σε έναν ανελκυστήρα με τη 17χρονη Σάρα Πέιτζ. Καθώς γλίστρησε, την έπιασε από το χέρι και εκείνη τρόμαξε και φώναξε. Η ίδια ξεκαθάρισε στην αστυνομία πως ήταν μία παρεξήγηση και πως ο νεαρός σε καμία περίπτωση δεν της είχε επιτεθεί. Ωστόσο ένα δημοσίευμα σε μία τοπική εφημερίδα, που παρουσίαζε εντελώς διαστρεβλωμένα τα γεγονότα και καλούσε τους λευκούς «να λιντσάρουν τον νέγρο» ήταν αρκετό για να μετατρέψει το Γκρίνγουντ σε κρανίου τόπο. Χιλιάδες έμειναν άστεγοι και χωρίς επαγγελματική δραστηριότητα και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη. 

H Σφαγή της Τούλσα: Όταν η Μαύρη Wall Street έγινε στάχτες-2

Το πρωί της 1ης Ιουνίου ο κυβερνήτης της Οκλαχόμα έδωσε στην Εθνοφρουρά να σπεύσει στην περιοχή και κήρυξε στρατιωτικό νόμο σε όλη την Τούλσα.

Σήμερα, 100 χρόνια μετά, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal, η μνήμη δεν έχει σβήσει. Και κάποιοι κάνουν προσπάθειες να ξαναζωντανέψουν τη Μαύρη Wall Street. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News