Business & Finance Δευτέρα 21/06/2021, 16:19
BUSINESS & FINANCE

Καινοτομία: Πώς «βαθμολογείται» η Ελλάδα

«Κλείνει» η ψαλίδα μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.

Καινοτομία: Πώς «βαθμολογείται» η Ελλάδα

Στα «μέτρια» σε καινοτομία κράτη μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. περιλαμβάνεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τον σχετικό πίνακα αποτελεσμάτων του 2021, αν και συγκαταλέγεται στις χώρες που έχουν καταγράψει τη μεγαλύτερη βελτίωση από το 2014.

Καινοτομία: Πώς «βαθμολογείται» η Ελλάδα-1

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις πέντε χώρες της Ε.Ε. που έχουν δει τη μεγαλύτερη βελτίωση ως προς την καινοτομία, με ποσοστό πάνω από 25%. Την πεντάδα των χωρών αυτών συμπληρώνουν η Κύπρος, η Εσθονία, η Ιταλία και η Λιθουανία.

«Κλείνει» η ψαλίδα

Βάσει των ίδιων στοιχείων, οι επιδόσεις στην καινοτομία συνεχίζουν να βελτιώνονται σε ολόκληρη την Ε.Ε.. Κατά μέσο όρο, οι επιδόσεις στην καινοτομία έχουν βελτιωθεί κατά 12,5% από το 2014. Επιπλέον, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, παρατηρείται συνεχής σύγκλιση εντός της Ε.Ε., με τις χώρες με χαμηλότερες επιδόσεις να βελτιώνουν τη θέση τους ταχύτερα από αυτές με υψηλότερες επιδόσεις, κλείνοντας έτσι το χάσμα καινοτομίας μεταξύ τους.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Ε.Ε. αποδίδει καλύτερα από τους ανταγωνιστές της όπως η Κίνα, η Βραζιλία, η Νότια Αφρική, η Ρωσία και η Ινδία, ενώ η Νότια Κορέα, ο Καναδάς, η Αυστραλία, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία έχουν καλύτερες επιδόσεις συγκριτικά με την Ένωση.

Οι ηγέτες στην καινοτομία

Με βάση τις βαθμολογίες τους, τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. εντάσσονται σε τέσσερις κατηγορίες επιδόσεων: τους «Ηγέτες καινοτομίας», τους «Ισχυρούς καινοτόμους» τους «Μέτριους καινοτόμους» και τους «Αναδυόμενους καινοτόμους». Τα «ηνία» στην καινοτομία διατηρεί η Σουηδία και ακολουθούν η Φινλανδία, η Δανία και το Βέλγιο, χώρες με επιδόσεις καινοτομίας υψηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News