BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Χαμηλές πτήσεις – «Ανάσες» από Intracom, Intrakat

Στις 896 μονάδες ο Γενικός Δείκτης - Οριακές διακυμάνσεις στις τράπεζες

Χρηματιστήριο: Χαμηλές πτήσεις – «Ανάσες» από Intracom, Intrakat

Αδύνατο να ξεφύγει από τις παρυφές των 900 μονάδων μοιάζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς ούτε η ευχάριστη έκπληξη από τα στοιχεία του ΑΕΠ κατάφερε να προκαλέσει ένα νέο αγοραστικό κύμα, με αποτέλεσμα τόσο οι τράπεζες όσο και ο FTSE Large Cap να συνεχίζουν υποτονικά.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της σημερινής συνεδρίασης (14.15), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακή άνοδο της τάξης του 0,14% και ενισχύεται ανεπαίσθητα στις 896,22 μονάδες, κερδίζοντας λίγο περισσότερο από μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (894,94 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε μόλις 3,5 μονάδες -από 894,14 έως 897,83 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 22 εκατ. ευρώ έως τις 2.15 το μεσημέρι, δείγμα της επενδυτικής αδιαφορίας. 

Από το πρωί, εξάλλου, το κλίμα στη Λεωφόρο Αθηνών χαρακτηρίζεται ως απολύτως υποτονικό, καθώς ακόμη και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του α’ τριμήνου, τα οποία έδειξαν ύφεση μόλις 2,3%, δεν κατάφεραν να συμβάλλουν στην αύξηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Αυτό αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην επί σειρά ημερών τραπεζική νωθρότητα, η οποία έχει καθηλώσει τον κλαδικό δείκτη σε επίπεδα αισθητά κάτω του τεχνικού σημείου των 600 μονάδων. Δεν είναι τυχαίο ότι και οι τέσσερις τίτλοι των συστημικών ιδρυμάτων εμφανίζουν διακυμάνσεις μικρότερες του +/-1%.

Από εκεί και πέρα, τα όποια στηρίγματα προέρχονται κατά κύριο λόγο από τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, όπου Intracom και Intrakat συνεχίζουν το ξέφρενο ράλι, κερδίζοντας τουλάχιστον 4%. Άλλωστε, μόνο τον τελευταίο μήνα, οι δύο τίτλοι έχουν σωρευτική άνοδο κατά 8% και κατά 5,6%, αντίστοιχα.

Στον αντίποδα, υπό πίεση συνεχίζει να βρίσκεται η μετοχή της ΕΧΑΕ, η οποία υποχωρεί κατά 1,5%, καθώς από σήμερα η μετοχή διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα για το μέρισμα του 2020. Πάντως, μέχρι στιγμής, οι όποιες ρευστοποιήσεις στους τίτλους είναι απολύτως ελεγχόμενες. 

Η τραπεζική ατονία

Είναι σαφές ότι η συνεχόμενη συσσώρευση ανάμεσα στο εύρος 860 – 915 μονάδων εδράζεται κατά κύριο λόγο στην αδυναμία του τραπεζικού κλάδου να «ξεκολλήσει» από τα επίπεδα των 550 μονάδων και να στραφεί προς τις αντιστάσεις των 600 μονάδων.

Δίχως αυτόν τον παράγοντα, όπως μαρτυρούν οι περισσότεροι αναλυτές, η προσέγγιση των 950 μονάδων, οι οποίες αποτελούν τον επόμενο μεγάλο στόχο του Γενικού Δείκτη (υψηλό έξι ετών), είναι αδύνατο να επιτευχθεί.

Άλλωστε, αυτή την στιγμή, το τραπεζικό σύστημα φαίνεται ότι έχει όλα τα εχέγγυα προκειμένου να κινηθεί ανοδικά, ανακτώντας το σύνολο του χαμένου εδάφους: Είναι κεφαλαιακά ενισχυμένο, έχει μειώσει σημαντικά τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, έχει καταγράψει αξιοσημείωτα οργανικά αποτελέσματα σε επίπεδο α’ τριμήνου. 

Το πότε θα συναντήσουμε αυτή την ανοδική κίνηση φαίνεται ότι εξαρτάται από τον χρόνο ολοκλήρωσης της διαδικασίας των Αυξήσεων Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) και τον χρόνο αφομοίωσης της προσφορά των νέων μετοχών. Μέχρι τότε, θεωρείται αρκετά δύσκολο ο Γενικός Δείκτης να κινηθεί με «άνεση» άνω των 900 μονάδων.

Όσον αφορά τη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος παραμένει «εγκλωβισμένος» στις 550 μονάδες, καθώς αυτή την στιγμή ενισχύεται μόλις κατά 0,2% και διαμορφώνεται στις 552 μονάδες, απέχοντας σχεδόν 50 μονάδες από τον στόχο των 600 μονάδων.

Από τις τραπεζικές συναλλαγές, οι μετοχές των Eurobank και Πειραιώς παρουσιάζουν μικρά κέρδη της τάξης του 0,5%. Η μετοχή της Alpha Bank δε, κινείται σταθεροποιητικά ελαφρώς κάτω του τεχνικού ορίου του 1,10 ευρώ. Από την πλευρά της, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υποχωρεί οριακά κατά 0,2%, ενώ στο -0,1% κυμαίνεται η μετοχή της Attica Bank. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 0,18% 1,097 ευρώ
  • Attica Bank -0,13% 0,15 ευρώ
  • Eurobank 0,55% 0,7742 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -0,23% 2,587 ευρώ
  • Πειραιώς 0,6% 1,508 ευρώ

Μικρό προβάδισμα των αγοραστών

Μικρές διακυμάνσεις (+0,14%) εμφανίζει και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, καθώς ελάχιστοι είναι οι τίτλοι με διακυμάνσεις άνω του +/-1%. Ενδεικτικά, η μετοχή της ΑΔΜΗΕ συνεχίζει σε θετικό έδαφος, κερδίζοντας 1,1%, ενώ στο όριο του +1% βρίσκεται η μετοχή της Lamda Development.

Η Τέρνα Ενεργειακή, η οποία σήμερα ανακοινώνει τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου, ενισχύεται οριακά κατά 0,3%, ενώ οι μετοχές των ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil και ΟΠΑΠ κινούνται στο +0,5%. Στον αντίποδα, πέραν της ΕΧΑΕ η οποία διολισθαίνει κατά 1,5%, μικρές απώλειες της τάξης του 0,7% σημειώνουν και οι μετοχές των Ελλάκτωρ – Mytilineos.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.15), 49 μετοχές παρουσιάζουν κέρδη, 50 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 23 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 63,1 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά μόλις 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News