Business & Finance Πέμπτη 3/06/2021, 13:05
BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Πώς θα γίνει ισχυρότερο – Το σχέδιο για νέους δείκτες και νέες IPOs

Αισιοδοξία για την πορεία της Λεωφόρου Αθηνών

Χρηματιστήριο: Πώς θα γίνει ισχυρότερο – Το σχέδιο για νέους δείκτες και νέες IPOs

Σειρά πρωτοβουλιών για την ενίσχυση του Χρηματιστηρίου Αθηνών ετοιμάζει η ΕΧΑΕ, όπως γνωστοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος, Σωκράτης Λαζαρίδης, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων προς την Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Παρότι η Λεωφόρος Αθηνών βρίσκεται σε έντονα ανοδική τροχιά από τον Νοέμβριο του 2020 (564 μονάδες στις 29/10/2020 – 894 μονάδες στις 31/5/2021), οι ιθύνοντες αναζητούν τρόπους περαιτέρω εξέλιξης και ισχυροποίησης της ελληνικής αγοράς.

Χρηματιστήριο: Πώς θα γίνει ισχυρότερο – Το σχέδιο για νέους δείκτες και νέες IPOs-1

Ο πρώτος άξονας αφορά τη δημιουργία δύο νέων δεικτών, του ενεργειακού και του real estate, στους οποίους θα εισαχθούν εταιρείες των δύο κλάδων αντίστοιχα (ΔΕΗ, Mytilineos, Tέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, ΕΛΠΕ και Prodea, BriQ, Trastor κ.α.).

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η προσέλκυση νέων ξένων θεσμικών επενδυτών, οι οποίοι αποτελούν το μεγάλο «στοίχημα» της κεφαλαιαγοράς για την άνοδο και την πλήρη ανάκαμψη του Γενικού Δείκτη.

Ο δεύτερος άξονας, παράλληλα, συνίσταται στην αύξηση του αριθμού των νέων εισαγωγών (IPO), κάτι το οποίο επιδιώκεται μέσω των τακτικών επαφών με εταιρείες από αναπτυξιακούς κλάδους, όπως η ενέργεια, ο τουρισμός κ.α., αλλά και μέσω των δυνατοτήτων που προσφέρονται για ιδιωτικοποιήσεις.

Εξάλλου, όπως παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, υπάρχει ένα κύμα αποχώρησης εταιρειών από το ταμπλό του Χ.Α. (πρόκειται κυρίως για εταιρείες με μικρό αποτύπωμα στη συναλλακτική δραστηριότητα), το οποίο θα πρέπει να ανακοπεί άμεσα.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, προωθείται η δημιουργία ενός πιο ελκυστικού περιβάλλοντος, με απλοποίηση διαδικασιών και παροχή κινήτρων, η εισαγωγή νέων επενδυτικών κεφαλαίων, η εισαγωγή νέων παραγώγων με στόχο την αύξηση της ρευστότητας, καθώς και η προώθηση της Εταιρικής Διακυβέρνησης (ESG), με ειδική σήμανση ESG και δημιουργία δείκτη ESG.

Ο τρίτος άξονας, τέλος, έγκειται στην περαιτέρω επέκταση στο διεθνές περιβάλλον, με σύναψη νέων συνεργασιών με μικρότερα χρηματιστήρια και υποδομές αγοράς ή με ενίσχυση των ήδη υφιστάμενων συνεργασιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κύκλος εργασιών της ΕΧΑΕ για το α’ τρίμηνο του 2021 διαμορφώθηκε σε 8,03 εκατ. ευρώ (7,79 εκατ. το α’ τρίμηνο του 2020), με τα λειτουργικά κέρδη να αγγίζουν τα 3,35 εκατ. ευρώ (+9,7%) και τα καθαρά κέρδη το 1,95 εκατ. ευρώ (+25,1%).

Χρηματιστήριο: Πώς θα γίνει ισχυρότερο – Το σχέδιο για νέους δείκτες και νέες IPOs-2

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News