BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Δεν «τραβούν» οι τραπεζικές μετοχές

Μικρές απώλειες για τον Γενικό Δείκτη - Υποχωρεί κάτω των 900 μονάδων

Χρηματιστήριο: Δεν «τραβούν» οι τραπεζικές μετοχές

Οριακά πτωτικά εκκινεί στη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ελλείψει των τραπεζικών στηριγμάτων εμφανίζει αισθητή αδυναμία υπέρβασης του ψυχολογικού σημείο των 900 μονάδων.

Πιο συγκεκριμένα, μέσα στο πρώτο ημίωρο (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακές απώλειες της τάξης του 0,18% και υποχωρεί ανεπαίσθητα στις 898,71 μονάδες, χάνοντας λίγο περισσότερο από 1,5 μονάδα σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο (900,49 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε μόλις δύο μονάδες -από 897,62 έως 899,85 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα μην υπερβαίνοντας τα 5 εκατ. ευρώ έως τις 11.00 το πρωί, δείγμα του εξασθενημένου ενδιαφέροντος.

Όπως είναι εύλογο, η αδυναμία πειστικής υπέρβασης των 900 μονάδων απορρέει από τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος εξακολουθεί να μην υιοθετεί το ανοδικό momentum, εν μέσω της προσπάθειας άντλησης νέων κεφαλαίων.

Δεν είναι τυχαίο ότι και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες εκκινούν τη συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο, με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να δέχεται τις υψηλότερες πιέσεις, υποχωρώντας κατά 1,1% και διολισθαίνοντας στο επίπεδο των 2,6 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, υπό πίεση τελεί και η μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία βρίσκεται στο -1,7%, στον απόηχο του νέου πακέτου που πέρασε την Τετάρτη, στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ των αδερφών Καλλιτσάντση και των επιχειρηματιών Μπάκου – Καϋμενάκη. 

«Νο party» χωρίς τις τράπεζες

Μπορεί η Λεωφόρος Αθηνών να ανέκτησε το τεχνικό σημείο των 900 μονάδων, για πρώτη φορά μετά τις 18 Μαΐου, αλλά η αδυναμία πειστικής υπέρβασης είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Σ’ αυτό σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η καθήλωση του τραπεζικού δείκτη κάτω του τεχνικού ορίου των 600 μονάδων, κάτι το οποίο απορρέει από τις νέες αντλήσεις κεφαλαίων.

Άλλωστε, αποτελεί κοινή ομολογία ότι η ανάκαμψη του κλάδου θα επέλθει μόνο όταν  ολοκληρωθεί η διαδικασία των Αυξήσεων Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) και μόνο όταν αφομοιωθεί η προσφορά των νέων μετοχών. Μέχρι τότε, θεωρείται αρκετά δύσκολο ο Γενικός Δείκτης να κινηθεί με «άνεση» άνω των 900 μονάδων.

Αυτή την στιγμή, εξάλλου, το επικρατέστερο βραχυπρόθεσμο σενάριο προβλέπει τη συσσώρευση πέριξ των 900 μονάδων, με ανώτατο όριο τις αντιστάσεις των 910 – 915 μονάδων και κατώτατο όριο τις στηρίξεις των 860 μονάδων.

Τραπεζική ατονία

Επιστρέφοντας στον τραπεζικό κλάδο, όπως προαναφέρθηκε, παραμένει αισθητά κάτω των επιπέδων των 600 μονάδων, δείγμα της εν γένει αδυναμίας υιοθέτησης ενός ανοδικού momentum. Χαρακτηριστικά, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο κλαδικός δείκτης σημειώνει πτώση κατά 0,5% και περιορίζεται στις 550 μονάδες. 

Πέραν της Εθνικής Τράπεζας (-1%), ελεγχόμενες απώλειες καταγράφει και η μετοχή της Eurobank, η οποία υποχωρεί κατά 0,6% και διαμορφώνεται στο 0,76 ευρώ. Οριακή πτώση σημειώνουν, επίσης, οι μετοχές των Alpha Bank – Πειραιώς, ενώ η μετοχή της Attica Bank ενισχύεται κατά σχεδόν 2%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -0,28% 1,087 ευρώ
  • Attica Bank 1,83% 0,156 ευρώ
  • Eurobank -0,60% 0,768 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -1,06% 2,607 ευρώ
  • Πειραιώς -0,20% 1,507 ευρώ

Προβάδισμα των πωλητών

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαίοποίησης (-0,14%), οι πωλητές έχουν αναλάβει τα ηνία των χρηματιστηριακών συναλλαγών, καθώς οι ρευστοποιήσεις εκτείνονται και στις μη-τραπεζικές μετοχές, χωρίς βέβαια να παρατηρούνται ακραία φαινόμενα πωλήσεων. 

Η μετοχή της Ελλάκτωρ, μέχρι στιγμής, εμφανίζει τις εντονότερες πιέσεις, καθώς υποχωρεί κατά 1,7% και το 1,38 ευρώ, εν μέσω των συνεχόμενων αλλαγών στη μετοχική σύνθεση, μέσω προσυμφωνημένων πακέτων. Κατά 0,9% υποχωρεί και η μετοχή της Aegean, η οποία ετοιμάζεται για την ΑΜΚ των 60 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή των ΕΛΠΕ συνεχίζει σε ανοδική τροχιά, κερδίζοντας σχεδόν 1%, χάρη στις βελτιωμένες προοπτικές από την ανάκαμψη της τιμής του πετρελαίου. Κατά 0,6% ενισχύεται και η μετοή της Jumbo.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 40 μετοχές κινούνται ανοδικά, 23 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενω 13 μετοχές διατηρούνται σταθερές. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 63,3 δισ. ευρώ, παραμένοντας σχεδόν αμετάβλητη σε σχέση με την Τετάρτη. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News