BUSINESS & FINANCE

Netflix και Disney φέρνουν το Χόλιγουντ στην Ελλάδα

Τα βελτιωμένα κίνητρα του Cash Rebate και τα πλεονεκτήματα της χώρας - 166 αιτήσεις για παραγωγές

Netflix και Disney φέρνουν το Χόλιγουντ στην Ελλάδα

Η διεθνής κινηματογραφική βιομηχανία ανακαλύπτει εκ νέου την Ελλάδα. Μεγάλες ξένες εταιρίες παραγωγής επιλέγουν τη χώρα για τα γυρίσματα ταινιών, τηλεοπτικών σειρών, διαφημιστικών και ντοκιμαντέρ ελκυόμενες τόσο από την φυσική ομορφιά, το κλίμα, το φως και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά όσο και από το αναμορφωμένο πλέον πλαίσιο κινήτρων. 

Υπολογίζεται πως παραγωγές αξίας άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ γυρίζονται ή έχουν προγραμματιστεί να γυριστούν φέτος στην Ελλάδα παρά το γεγονός ότι το πρώτο πεντάμηνο του έτους παρέμεινε αναξιοποίητο εξαιτίας της πανδημίας. Εκτιμάται ότι η κινητικότητα αυτή δεν είναι συγκυριακή αλλά μπορεί να αποτελέσουν την απαρχή μίας νέας οικονομικής δραστηριότητας με πολλαπλά οφέλη για την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, τον τουρισμό και την απασχόληση σε εκατοντάδες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις που εμπλέκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην διαδικασία.

Η αλματώδης βελτίωση της διεθνούς εικόνας της χώρας τα τελευταία έτη σε συνδυασμό με την επιστροφή της στην πολιτική και οικονομική σταθερότητα αλλά και την ύπαρξη μίας κυβέρνησης σαφέστατα φιλικής προς τις επιχειρήσεις αποτελούν το έναυσμα της νέας αυτής τάσης. Μεγάλες παραγωγές για το Netflix και την Disney+ έχουν ήδη δρομολογηθεί ενώ διεθνείς οίκοι μόδας όπως ο Dior που ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα πως θα έρθει στην Ελλάδα για να πραγματοποιήσει μεγάλη διεθνή παρουσίαση στηρίζουν την εκτίμηση πως η εν λόγο κινητικότητα δεν αφορά περιστασιακά γυρίσματα.

Η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου σε συνδυασμό με σοβαρές εταιρίες παραγωγής που λειτουργούν στη Ελλάδα άνοιξε ένα νέο δρόμο για να διαπρέψει η Ελλάδα σε μια αγορά που μέχρι πρωτινός ήταν σε εμβρυακή μορφή. 

Στην Ελλάδα γυρίζονται φέτος δύο διεθνείς παράγωγες σημαντικής εμβέλειας: Η Greek Freak της Disney Plus για τη ζωή του Γιάννη Αντετοκούνμπο και η Knives Out 2 του Netflix με τον Daniel Graig, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες συζητήσεις και συμφωνίες γίνονται και για άλλες μεγάλες διεθνείς παραγωγές. H ταινία της Disney+ υπολογίζεται ότι θα αφήσει στη χώρα πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ. Το Knives Out 2, εκτιμάται πως θα αφήσει πολλαπλάσιες εισπράξεις καθώς το Νetflix αγόρασε τα δικαιώματα για 200 εκατομμύρια μόνον για αυτόν τον δεύτερο κύκλο.

Η ταινία «Greek Freak» έχει συνολικό budget 37 εκατ. και το Cash Rebate που θα λάβουν οι παραγωγοί είναι 6,5 εκατ. Το cash rebate είναι ένα από τα κίνητρα που προσφέρει το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο για την προσέκλυση τέτοιων παραγωγών.

Το κίνητρο του cash rebate

Τι είναι όμως το Cash Rebate και πως λειτουργεί ως κίνητρο προσέλκυσης παραγωγών; Ειδικότερα για το Cash Rebate, η αναθεώρηση της νομοθεσίας το καλοκαίρι του 2020 με την αύξηση στο 40% του ποσοστού επιστροφής χρημάτων στις επιλέξιμες δαπάνες στην Ελλάδα, την κατάργηση γραφειοκρατικών αγκυλώσεων που επιβράδυναν το μηχανισμό του και την υιοθέτηση διεθνώς αναγνωρισμένων κριτηρίων για την προσέλκυση διεθνών παραγωγών πολύ υψηλού προϋπολογισμού, αναβάθμισε θεαματικά το πρόγραμμα εντός του 2021, καθιστώντας το από τα ανταγωνιστικότερα παγκοσμίως. Αυτό σημειώνουν πηγές του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας – ΕΚΟΜΕ που αποτελεί φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μέχρι τις 16 Απριλίου του 2021, το πρόγραμμα Cash Rebate έχει υποδεχθεί 166 αιτήσεις χρηματοδότησης για την παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών μυθοπλασίας, τηλεοπτικών σειρών, ντοκιμαντέρ, animation και ψηφιακών παιχνιδιών.

Από αυτές, 125 έργα έχουν λάβει έγκριση χρηματοδότησης, με το σύνολο της επένδυσης στη χώρα από την παραγωγή τους, να διαμορφώνεται στα 127€ εκατομμύρια, ενώ η δημόσια δαπάνη (η επιστροφή μέσω του Cash Rebate) αναμένεται να αγγίξει τα 46€ εκατομμύρια εφόσον τηρηθούν από τους δικαιούχους όλα όσα προβλέπει ο Νόμος. Πάνω από 31.000 εργαζόμενοι έχουν απασχοληθεί στις παραγωγές των έργων αυτών, με τα γυρίσματα να διατρέχουν περισσότερες από 150 τοποθεσίες ανά την Ελλάδα.

Ο Λεωνίδας Χριστόπουλος, γενικός γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης εξηγεί πως στην Ελλάδα «διαθέτουμε πλέον ένα από τα πιο φιλόδοξα προγράμματα Cash Rebate στην Ευρώπη, το οποίο αποτελεί κομμάτι της συνολικότερης πολιτικής για την προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα των οπτικοακουστικών. Σίγουρα, η σύσταση του ΕΚΟΜΕ είναι ένα σημαντικό εργαλείο, το οποίο ενδυναμώσαμε τα τελευταία δύο χρόνια με μια σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων». Τόσο η αύξηση του Cash Rebate απο 35% σε 40%, όσο και η ρύθμιση για τα ξένα τιμολόγια, δημιουργούν μια νέα δυναμική στο χάρτη των διεθνών προορισμών για γυρίσματα και παραγωγές, σημειώνει. Ο Λ. Χριστόπουλος φιλοδοξεί για την επόμενη πενταετία η επιχορήγηση του ΕΚΟΜΕ να είναι στα 100 εκατομμύρια ενώ σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης εξετάζεται το πλαίσιο κινήτρων για τη δημιουργία κινηματογραφικών στούντιο. Υπενθυμίζει μάλιστα πως όλα τα κίνητρα δεν έχουν το βλέμμα στραμμένο μόνο στις ξένες επενδύσεις, αλλά και στην εγχώρια παραγωγή.                                                                                                       

Το εγχείρημα για studios από την αμερικανική Cinespace

«Η Ελλάδα είναι ένα φυσικό στούντιο» είχε δηλώσει στα τέλη του 2019 ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης που έχει πιστέψει στην δημιουργία μιας ελληνικής κινηματογραφικής βιομηχανίας διεθνούς εμβελείας. Εκτοτε η χώρα έχει κάνει πολλά βήματα.

Ενάμιση χρόνο μετά και ύστερα από το ξέσπασμα της πανδημίας που πάγωσε τα υπερατλαντικά ταξίδια πέρσι το Μάρτιο, το εγχείρημα ανάπτυξης στην Ελλάδα μεγάλων κινηματογραφικών στούντιο διεθνούς διεθνών προδιαγραφών επανέρχεται και μάλιστα πιο ώριμο.

Στα τέλη Απριλίου, κατά το ταξίδι του υπουργού τουρισμού χάρη Θεοχάρη στις Ηνωμένες Πολιτείες έλαβε χώρα ένα ραντεβού που πέρασε στα ψιλά. Ο Χ. Θεοχάρης συναντήθηκε με τον Alex Pissios, πρόεδρο του Cinespace Chicago Film Studios, της μεγαλύτερης κινηματογραφικής εταιρείας του Σικάγο. Η συνομιλία μεταξύ του υπουργού και του Pissios είχε ως θέμα την προσέλκυση κινηματογραφικών παραγωγών στην Ελλάδα και ούτως και την έμμεση προβολή της χώρας.

Οι επαφές αυτές έρχονται σε συνέχεια εκείνων που πραγματοποίησε ο Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης στις αρχές του 2020. Τότε έγινε γνωστό πως ο αμερικανικός όμιλος Cinespace Studios αναζητά έκταση στην Ελλάδα με τις κατάλληλες προσβάσεις και υποδομές στην οποία θα μπορέσει να αναπτύξει εγκαταστάσεις κινηματογράφησης εσωτερικών παραγωγών τηλεοπτικών και κινηματογραφικών ταινιών. 

Η συνάντηση εκείνη έγινε την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου του 2020 στα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης στο Σικάγο και μεταξύ των όσων συζητηθήκαν ήταν και η προσπάθεια της Cinespace να βολιδοσκοπήσει την διάθεση πελατών του όπως η Netflix, η Amazon, η Hulu, η Disney , η Fox και Apple να υλοποιούν παραγωγές τους εδώ.

Επιπλέον πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν ήδη εντοπιστεί επιλέξιμα ακίνητα στην Ελλάδα και γίνονται προχωρημένες συζητήσεις με τους εκπροσώπους της αμερικανικής επιχείρησης. Τα κινηματογραφικά στούντιο της Cinespace στο Σικάγο είναι τα μεγαλύτερα στις ΗΠΑ μετά από εκείνα που εδρεύουν στο Λος Άντζελες. Ο πρόεδρος της Cinespace Αlex Pissios έχει αποκαλύψει σε δημόσιες δηλώσεις του ότι «η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συμβάλει στην ανάπτυξη μια πλήρους κινηματογραφικής βιομηχανίας στην χώρα». Μάλιστα ο Pissios έχει αναφέρει πως έχει πραγματοποιήσει συναντήσεις με τις μεγάλες εταιρείες παραγωγής του Λος Άντζελες, «οι οποίες είναι πολύ εξοικειωμένες με τα πλεονεκτήματα κινηματογραφικών παραγωγών στην Ελλάδα, και έτσι είμαστε έτοιμοι να επισκεφτούμε πάλι την χώρα για να διερευνήσουμε περισσότερες επενδυτικές ευκαιρίες».

Ποιες παραγωγές τρέχουν

×          Greek Freak: Παραγωγή της Disney με εκτέλεση παραγωγής την Faliro House. Βασισμένη στη ζωή του Γιάννη Αντετονκούμπο. Η ταινία θα προβληθεί στο Disney+

×          Το sequel της ταινίας Knives Out σε σκηνοθεσία Rian Johnson. Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο Ντάνιελ Γκρεγκ, και οι Ντέιβ Μπαουτίστα, Εντουαρντ Νόρτον.

×          Crimes of the Future: Η νέα ταινία του Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ από Καναδά παίζουν οι ηθοποιοί Βίγκο Μόρτενσεν και Λέα Σειντού. Τα γυρίσματα αναμένεται να ξεκινήσουν Αύγουστο . Συμπαραγωγή Ελλάδας – Καναδά.

×          Jack Rayan: ο 5ος κύκλος της κατασκοπικής τηλεοπτικής σειρά της Paramount . Πρόκειται για τον 5ο κύκλο της σειράς. Τα γυρίσματα θα γίνουν Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

×          Σμύρνη μου Αγαπημένη: Ελληνική παραγωγή, με γυρίσματα σε Αθήνα και Μυτιλήνη

×          Τεχεράνη. Ο 2ος κύκλος της σειράς με γυρίσματα στην Αθήνα.

×          Η νέα ταινία της Νία Βαρντάλος αναμένεται από φθινόπωρο.

Κατά το 2020 και παρά τις δυσκολίες της πανδημίας πολλά γυρίσματα ακυρώθηκαν διεθνώς αλλά στην Ελλάδα, ήρθαν οι παραγωγές:

×          Τhe Lost Daughter: Σκηνοθεσία Maggie Gyllenhaal, βασισμένη στο βιβλίο της Έλενα Φεράντε με πρωταγωνιστή την Ολίβια Κόλμαν. Η ταινία γυρίστηκε εξ’ ολοκλήρου στις Σπέτσες.

×          Το τρίγωνο της θλίψης: Σκηνοθέτης είναι ο Ρούμπεν Εστλαντ, είχε κάνει πριν λίγα χρόνια την ταινία Ανωτέρα Βία και είχε βραβευθεί στις Κάννες, με τους ηθοποιούς Χάρις Ντίκινσον και Γούντι Χάρλεσον.

×          Light Falls: Σκηνοθεσία Φαίδωνας Παπαμιχαήλ, Sven Dagones. Με έλληνες και ξένους ηθοποιούς.

×          Mediterraneo: Σκηνοθεσία MarcelBarrena. Ευρωπαϊκή συμπαραγωγή με γυρίσματα στην Αθήνα.

×          Tehran: Τηλεοπτική σειρά 8 επεισοδίων. Η σειρά αγοράστηκε πέρυσι από την Apple

Επίσης ένας σημαντικό αριθμός διαφημιστικών σποτ για διεθνή προβολή γυρίζονται στην Ελλάδα όπως αυτά των Perrier (Αθήνα), Tory Burch (Ελαφόνησος), Louis Vuitton (Μήλος), Jimmy Choo (Αθήνα), Zara Home (Ύδρα), ΤΟΥΟΤΑ (Αθήνα), Andrex (Αθήνα), COS , Hugo Boss και Louboutin. Εδώ ήρθε και ο Gordon Ramsey για την πραγματοποίηση δύο δίωρων γυρισμάτων.

 

Θέλετε να μαθαίνετε όλα τα τελευταία νέα για την οικονομία, τις επιχειρήσεις και τον κόσμο; Εγγραφείτε στο newsletter του moneyreview

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News