Business & Finance Παρασκευή 16/04/2021, 15:17
BUSINESS & FINANCE

Ταινίες και σειρές: Τι αφήνουν στην Ελλάδα οι ξένες παραγωγές

Πάνω από 31.000 εργαζόμενοι έχουν απασχοληθεί στις παραγωγές των έργων αυτών

Ταινίες και σειρές: Τι αφήνουν στην Ελλάδα οι ξένες παραγωγές

Δεκαπέντε ελληνικές ταινίες μυθοπλασίας, 26 τηλεοπτικές σειρές, 17 ντοκιμαντέρ, 2 video games και 2 ταινίες μικρού μήκους αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο 2021 χάρη στην οικονομική ενίσχυση του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ), στο πλαίσιο της λειτουργίας του προγράμματος χρηματοδότησης οπτικοακουστικών παραγωγών μέσω της επιστροφής χρημάτων στις επιλέξιμες δαπάνες που έχουν υλοποιηθεί  (cash rebate).  

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΚΟΜΕ, μέχρι τις 16/4/2021, το πρόγραμμα Cash Rebate έχει υποδεχθεί 166 αιτήσεις χρηματοδότησης για την παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών μυθοπλασίας, τηλεοπτικών σειρών, ντοκιμαντέρ, animation και ψηφιακών παιχνιδιών. Από αυτές, 125 έργα έχουν λάβει έγκριση χρηματοδότησης, με το σύνολο της επένδυσης στη χώρα μας από την παραγωγή τους, να διαμορφώνεται στα 127 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η δημόσια δαπάνη (επιστροφή μέσω του cash rebate) αναμένεται να αγγίξει τα 46 ευρώ εκατομμύρια εφόσον τηρηθούν από τους δικαιούχους όλα όσα προβλέπει ο Νόμος. Πάνω από 31.000 εργαζόμενοι έχουν απασχοληθεί στις παραγωγές των έργων αυτών, με τα γυρίσματα να διατρέχουν περισσότερες από 150 τοποθεσίες ανά την Ελλάδα.  

Μέσω της χρηματοδότησης του Cash Rebate, το ελληνικό σινεμά προβλέπεται να ενισχυθεί με πάνω από 3,2  εκατομμύρια ευρώ. Εξάλλου, η πρόβλεψη για τη χρηματοδότηση της ελληνικής παραγωγής και διανομής οπτικοακουστικών έργων μέσω της δραστηριοποίησης παρόχων περιεχομένου του εξωτερικού στην Ελλάδα (όπως Netflix, Apple TV, Disney+ κλπ.), ανοίγει το δρόμο στο ΕΚΟΜΕ για ακόμα πιο συστηματική υποστήριξη της εγχώριας παραγωγής. 

Όπως αναφέρει το ΕΚΟΜΕ, το 2020 αποτέλεσε χρόνια – σταθμό για την εξέλιξη της πορείας του προγράμματος ενίσχυσης οπτικοακουστικών παραγωγών. «Εν μέσω των εξαιρετικά δυσμενών συνθηκών που προκάλεσε η υγειονομική πανδημία, και αξιολογώντας τις συνέπειες από το τεράστιο πλήγμα που δέχθηκε η παγκόσμια οπτικοακουστική βιομηχανία, το ΕΚΟΜΕ και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης διατήρησαν πλήρως λειτουργικό το πρόγραμμα ενίσχυσης της εγχώριας οπτικοακουστικής παραγωγής, εγγυήθηκαν την αδιάλειπτη συνέχειά του και μερίμνησαν για την ενημέρωση των ξένων εταιρειών παραγωγής για τη συνεχή λειτουργία του προγράμματος και τα πρωτόκολλα ασφαλείας στα γυρίσματα. Παράλληλα, προχώρησαν σε ριζική αναβάθμιση των χρηματοδοτικών εργαλείων Cash Rebate και Tax Relief και υλοποίησαν το έργο ανάδειξης των Περιφερειών ως πόλων έλξης οπτικοακουστικών παραγωγών μέσω της λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Film Offices», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. 

Ειδικότερα για το Cash Rebate, η αναθεώρηση της νομοθεσίας το καλοκαίρι του 2020 με την αύξηση στο 40% του ποσοστού επιστροφής χρημάτων στις επιλέξιμες δαπάνες στην Ελλάδα, την κατάργηση γραφειοκρατικών αγκυλώσεων που επιβράδυναν το μηχανισμό του και την υιοθέτηση διεθνώς αναγνωρισμένων κριτηρίων για την προσέλκυση διεθνών παραγωγών πολύ υψηλού προϋπολογισμού, αναβάθμισε το πρόγραμμα εντός του 2021, καθιστώντας το ανταγωνιστικότερο.  

«Τα επενδυτικά κίνητρα της Ελλάδας για την στήριξη της εγχώριας οπτικοακουστικής παραγωγής και την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων στη χώρα, ενισχύθηκαν αποφασιστικά μέσα στο 2020. Η προσπάθεια που καταβάλλει το ΕΚΟΜΕ για την επιτυχία του προγράμματός του είναι αδιάλειπτη  και είμαστε περήφανοι για τον τρόπο με τον οποίο στεκόμαστε στο πλευρό των ανθρώπων που στελεχώνουν την εγχώρια οπτικοακουστική αγορά. Το 2021 καταφέραμε να ξεπεράσουμε τις προσδοκίες της αγοράς, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία λόγω της πανδημίας. Είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος για όσα έπονται και κυρίως για τον τρόπο που πετύχαμε να καταξιωθεί η χώρα μας ως υπολογίσιμη δύναμη παγκοσμίως», δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΚΟΜΕ Πάνος Κουάνης. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News