Business & Finance Πέμπτη 8/04/2021, 19:07
BUSINESS & FINANCE

Η απάτη των 227 εκατ. δολ. με «βιτρίνα» το Netflix

Μία σύλληψη από το FBI

Η απάτη των 227 εκατ. δολ. με «βιτρίνα» το Netflix

Αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες, όπως εξαπάτηση και ξέπλυμα χρήματα, βρίσκεται ο ηθοποιός Ζακ Χόργουιτς, ο οποίος είναι ευρύτερα γνωστός και με το προσωνύμιο «Ζακ Έιβερι».

Ο 34χρονος Αμερικανός κατηγορείται ότι εξαπάτησε διάφορους επενδυτές, υποστηρίζοντας ψευδώς ότι διαθέτει «πλουσιοπάροχα» συμβόλαια με μεγάλες κινηματογραφικές πλατφόρμες, όπως το HBO και το Netflix.

Μάλιστα, μ’ αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), o Χόργουιτς κατάφερε να αποσπάσει χρηματικά ποσά άνω των 200 εκατ. δολαρίων -και συγκεκριμένα 227 εκατ. δολαρίων.

Όλα ξεκίνησαν πριν λίγα χρόνια, όταν η εταιρεία διανομής κινηματογραφικών έργων, με την επωνυμία 1inMM Capital LLC (σ.σ. ανήκει στον 34χρονο), άρχισε να προσελκύει διάφορους επενδυτές, με στόχο την προώθηση ταινιών.

Μάλιστα, υποσχόταν την επιστροφή υψηλών κερδών -της τάξης τουλάχιστον του 35%- μέσω της κυκλοφορίας σε διάφορες αγορές του πλανήτη, όπως η Αυστραλία, η Αφρική, η Νέα Ζηλανδία και η Νότια Αμερική.

Όμως, στην πραγματικότητα, η εταιρεία του 34χρονου ουδέποτε είχε συνάψει συμβόλαιο συνεργασίας με το HBO ή το Netflix. Κι αυτό, το οποίο έπραττε στην ουσία, ήταν να καταχράται τα χρήματα των θυμάτων. Στη δικογραφία, εξάλλου, συμπεριλαμβάνονται διάφορες δαπάνες για προσωπική χρήση, όπως η αγορά ενός πολυτελούς σπιτιού αξίας 6,5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το μεγαλύτερο «θύμα» ήταν η επενδυτική εταιρεία JJMT Capital, η οποία απώλεσε κεφάλαιο 160 εκατ. δολαρίων.

Ο 34χρονος ηθοποιός, ο οποίος έχει «πρωταγωνιστήσει» κατά κύριο λόγο στη «μικρή» οθόνη, συνελήφθη την Τετάρτη από πράκτορες του FBI και έχει ήδη μεταφερθεί σε φυλακές του Λος Άντζελες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Los Angeles Times

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News