Business & Finance Πέμπτη 27/05/2021, 15:26
BUSINESS & FINANCE

Μπιλ Γκέιτς: Φόβος και bullying πίσω από την περιουσία των 130 δισ. δολαρίων

Οι νέες αποκαλύψεις των New York Times

Μπιλ Γκέιτς: Φόβος και bullying πίσω από την περιουσία των 130 δισ. δολαρίων

Για 27 χρόνια, ο Μπιλ Γκέιτς είχε εμπιστευτεί τη διαχείριση της τεράστιας περιουσίας του σε έναν άνδρα: Τον Μάικλ Λάρσον.

Ο 61χρονος Λάρσον είναι ο άνθρωπος που επένδυσε τα χρήματα του συνιδρυτή της Microsoft σε γη, ξενοδοχεία, μετοχές και ομόλογα. Λόγω των επενδυτικών επιλογών του αλλά και της ανόδου της μετοχής της Microsoft, η περιουσία του Γκέιτς αυξήθηκε από τα 10 δισ. δολάρια στα 130 δισ. δολάρια.

Όμως οι αποκαλύψεις των New York Times για την τουλάχιστον απρεπή συμπεριφορά του Λάρσον σε εργαζομένους της επενδυτικής εταιρείας του Γκέιτς, Cascade Investment, έρχονται να γράψουν μία ακόμα ντροπιαστική σελίδα στα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, που γκρεμίζουν το δημόσιο προφίλ του συνιδρυτή της Microsoft.

Ο Λάρσον έδειχνε σε συναδέλφους του φωτογραφίες γυμνών γυναικών, έκρινε τις γυναίκες υπαλλήλους της Cascade με βάση την εξωτερική τους εμφάνιση, έκανε απρεπή σχόλια, μίλησε ρατσιστικά σε μαύρη υπάλληλο και εκφόβιζε τον κόσμο, όπως αποκαλύπτουν οι New York Times. Ο Μπιλ Γκέιτς είχε ενημερωθεί τουλάχιστον για κάποιες από τις καταγγελίες, όμως έχοντας την  πλήρη στήριξη του δισεκατομμυριούχου εργοδότη του, ο Λάρσον μπόρεσε να συντηρήσει μία κουλτούρα φόβου μέσα στα γραφεία της εταιρείας, λένε άνθρωποι που δούλεψαν  μαζί του.

Οι καταγγελίες 

Την άνοιξη του 2004, η Στέισι Ιμπάρα αποφάσισε να παραιτηθεί από την Cascade για να δουλέψει για την τεχνολογική εταιρεία InfoSpace. Όμως όταν ανακοίνωσε τη μετακίνησή της στον Λάρσον, εκείνος θύμωσε τόσο πολύ ώστε σόρταρε τη μετοχή της InfoSpace. Το επόμενο διάστημα πίεσε την Ιμπάρα να παραμείνει στην εταιρεία και εκείνη τελικά υποχώρησε. 

Την ίδια χρονιά, την ημέρα των εκλογών, ο Λάρσον ρώτησε κάποιους υπαλλήλους στο γραφείο πότε ήταν η καλύτερη στιγμή για να πάει να ψηφίσει. Η Ιμπάρα, που είναι μαύρη, απάντησε ότι είχε ψηφίσει το ίδιο πρωί, χωρίς να χρειαστεί να περιμένει σε ουρά. «Όμως εσύ ζεις στο γκέτο και όλοι ξέρουν ότι οι μαύροι δεν ψηφίζουν», της είπε, με αποτέλεσμα κάποιοι από τους παρευρισκόμενους να διαμαρτυρηθούν στο τμήμα προσωπικού.  

Τα χρόνια εκείνα, ο Λάρσον συνήθιζε να αναφέρεται υποτιμητικά στους υπαλλήλους του. Σε emails τους έλεγε «ηλίθιους» και χαρακτήριζε τη δουλειά τους ως «σκουπίδια», ενώ κατά τη διάρκεια συσκέψεων, κάποιες φορές απέρριπτε τις παρουσιάσεις εργαζομένων με σχόλια όπως «αυτή είναι η πιο ανόητη ιδέα που έχω ακούσει ποτέ μου».

Κάποιες φορές επιδείκνυε σεξιστική συμπεριφορά απέναντι στις γυναίκες υπαλλήλους, ρωτώντας τους συναδέλφους του ποιες από αυτές είναι ελεύθερες και κάνοντας διάφορα σχόλια με σεξουαλικά υπονοούμενα. Τουλάχιστον μία φορά έδειξε σε άλλους φωτογραφίες γυμνών γυναικών στο κινητό του.

moneyreview.gr με πληροφορίες από New York Times 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News