Business & Finance Τρίτη 4/05/2021, 05:46
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bill και Melinda Gates: Πώς θα χωρίσουν την περιουσία των 146 δισ. δολαρίων;

Bill και Melinda Gates: Πώς θα χωρίσουν την περιουσία των 146 δισ. δολαρίων;

Ύστερα από 27 χρόνια κοινής πορείας στη ζωή οι Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς ανακοίνωσαν μέσω Twitter την απόφασή τους να πάρουν διαζύγιο. Παράλληλα διαβεβαίωσαν ότι θα συνεχίσουν να διαχειρίζονται από κοινού το ίδρυμα Bill and Melinda Gates Foundation, που στηρίζει εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο. 

«Εξακολουθούμε να μοιραζόμαστε την πίστη ασε αυτή την αποστολή και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινό στο ίδρυμα. Αλλά δεν πιστεύουμε πλέον ότι μπορούμε να προχωρήσουμε μαζί ως ζευγάρι στην επόμενη φάση της ζωής μας» γράφουν στην κοινή τους δήλωση. 

Οι δυο τους είχαν γνωριστεί τη δεκαετία του 1980, όταν η Μελίντα εντάχθηκε στο δυναμικό της εταιρείας του Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος σήμερα είναι ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία ύψους 124 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το Forbes. Το σύνολο της περιουσίας που διαχειρίζεται το ζευγάρι ανέρχεται στα 146 δισ. δολάρια, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg. 

To ίδρυμά τους έχει δαπανήσει δισεκατομμύρια στη μάχη κατά των μεταδοτικών νοσημάτων και την προώθηση του εμβολιασμού των παιδιών. Παράλληλα οι δυο τους βρίσκονται μαζί με άλλους δισεκατομμυριούχους όπως ο Γουόρεν Μπάφετ πίσω από την πρωτοβουλία Giving Pledge, η οποία παροτρύνει τους πολύ εύπορους να δώσουν σε φιλανθρωπικές δράσεις το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας τους. 

Ο Μπιλ Γκέιτς έχτισε την περιουσία του με την ίδρυση της Microsoft, της μεγαλύτερης εταιρείας λογισμικού στον κόσμο. Η Μελίντα προσελήφθη στην εταιρεία ως product manager το 1987 και πολύ γρήγορα έγιναν ζευγάρι. Παντρεύτηκαν το 1994 στη Χαβάη και έχουν τρία παιδιά. 

Η περιουσία

Στην ανακοίνωση του διαζυγίου τους δεν έκανα απολύτως καμία αναφορά στο τι σκοπεύουν να κάνουν με την περιουσία των 146 δισ. δολαρίων ή πώς θα τη μοιράσουν. 0 65χρονος και η 56χρονη έχουν ήδη δώσει σε φιλανθρωπικούς σκοπούς περί τα 50 δισ. δολάρια. Θα παραμείνουν συνπρόεδροι του ιδρύματος. «Δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στους ρόλους ή στη λειτουργία του ιδρύματος» ξεκαθάρισε εκπρόσωπος του οργανισμού. «Θα συνεχίσουν να εργάζονται μαζί για να διαμορφώνουν και να εγκρίνουν τις στρατηγικές του ιδρύματος, να προωθούν τους σκοπούς του και να δίνουν ευρύτερα την κατεύθυνση» πρόσθεσε. 

Allen & Co. Media And Technology Conference

Είναι το δεύτερο διαζύγιο – βόμβα στις τάξεις των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη, ύστερα από εκείνο των Τζεφ Μπέζος και Μακένζι Σκοτ. Μετά το διαζύγιό της από τον ιδρυτή της Amazon η Μακένζι έγινε μία από τις πλουσιότερες γυναίκες στον κόσμο. 

Όπως σημειώνει το Bloomberg ο πλούτος των Γκέιτς ίσως να είναι πιο δύσκολο να χωριστεί από την περιουσία των Μπέζος, που ήταν εν πολλοίς σε μετοχές της Amazon. Οι μετοχές της Microsoft συνθέτουν ίσως λιγότερο από το 20% της περιουσίας. Το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο του Μπιλ Γκέιτς είναι μάλλον η Cascade Investment, μία εταιρεία holding που ίδρυσε από τα έσοδα πωλήσεων μετοχών της Microsoft και μερισμάτων. Τη διαχείρισή της έχει αναλάβει ο Μάικλ Λάρσον. Μέσω της Cascade ο Γκέιτς έχει συμφέρονται στο real estate, την ενέργεια, την αγορά των ξενοδοχείων και σε δεκάδες εισηγμένες, μεταξύ των οποίων οι Canadian National Railway και Deere & Co.

Θα χρειαστεί, βάσει του νόμου, να περάσουν τουλάχιστον 90 ημέρες από την ημέρα κατάθεσης των χαρτιών του διαζυγίου, για να οριστικοποιηθεί το πώς θα μοιραστεί η περιουσία. Σύμφωνα με δικηγόρους που μίλησαν στο Bloomberg δεν είναι απαραίτητο να έχουμε μία μοιρασιά 50% – 50%, αφού θα μπορούσε το ζευγάρι να έχει υπογράψει διάφορες ιδιωτικές συμφωνίες σε σχέση με την διαχείριση της περιουσίας. Κανείς δεν γνωρίζει επίσης εάν είχαν υπογράψει προγαμιαίο συμβόλαιο.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News