Business & Finance Κυριακή 2/05/2021, 23:00
ΗΠΑ

100 ημέρες Μπάιντεν: Οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι

100 ημέρες Μπάιντεν: Οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι

Τελικά, ο Τζο Μπάιντεν δεν έκανε και πολλά για να σταματήσει την εκρηκτική αύξηση του πλούτου των δισεκατομμυριούχων της Αμερικής. 

Στις πρώτες 100 ημέρες του στο Λευκό Οίκο, παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις να υποχρεώσει τους πλουσίους να πληρώνουν περισσότερους φόρους, οι 100 πιο εύποροι Αμερικανοί πρόσθεσαν συνολικά 195 δισ.δολάρια στην περιουσία τους, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg. Τα πιο πρόσφατα κέρδη πυροδοτήθηκαν από το ράλι των μετοχών από τις 20 Ιανουαρίου, οπότε και ο Μπάιντεν ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Οι δείκτες S&P 500 και Dow Jones έχουν ενισχυθεί 10% έκαστος από τις αρχές του έτους έως σήμερα. Από τότε που ξέσπασε η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και εφαρμόστηκε η πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης, συμβαίνει το παράδοξο να έχουν ωφεληθεί περισσότεροι οι άνθρωποι με μεγάλο πλούτο, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μάικ Σάβιτζ, καθηγητής κοινωνιολογίας στο London School of Economics. 

Η συνολική περιουσία των 100 πλουσιότερων Αμερικανών έφθασε τα 2,9 τρισ.δολάρια έναντι του πλούτου των 2,5 τρισ.δολαρίων του 50% του αμερικανικού πληθυσμού, σύμφωνα με στοιχεία της Φέντεραλ Ριζέρβ. Οι 10 πλουσιότεροι Αμερικανοί πρόσθεσαν 255 δισ.δολάρια από την ημέρα των εκλογών, αυξάνοντας το συνολικό πλούτο τους στα 1,2 τρισ.δολάρια. Οι τεχνολογικές με επικεφαλής τις Amazon.com, Facebook και Alphabet ήταν αυτές που καθοδήγησαν την αύξηση του πλούτου στη διάρκεια της πανδημίας, με το δείκτη FANG να ενισχύεται 94% το 2020 συγκριτικά με την άνοδο 45% του S&P 500.

Ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, πρόσθεσε 11,7 δισ.δολάρια στην περιουσία του εφέτος, σύμφωνα με το δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, ενώ η περιουσία του Μάρκ Ζάκερμπεργκ του Facebook αυξήθηκε κατά 8,1 δισ.δολάρια μόνο την Πέμπτη, την ημέρα που το Facebook ανακοίνωσε αποτελέσματα πρώτου τριμήνου. Ο Λάρι Πέιτζ της Google προσέθεσε εφέτος στην περιουσία του 26,6 δισ.δολάρια, ενώ ο Ελον Μασκ της Tesla 5,1 δισ.δολάρια από τον Ιανουάριο. 

Αυτή τη στιγμή, το πλουσιότερο 1% πληρώνει το 40% του συνόλου των φόρων εισοδήματος, σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Εφορίας, χωρίς ωστόσο στο ποσό αυτό να περιλαμβάνεται ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών. «Οταν ρωτάς τους Αμερικανούς τί θέλουν περισσότερο, απαντούν να πληρώνουν υψηλότερους φόρους οι επιχειρήσεις, οι εκατομμυριούχοι και οι δισεκατομμυριούχοι», αναφέρει η Ερικα Πέιν, ιδρύτρια του Patriotic Millionaires, ομάδας που εκπροσωπεί τους εύπορους Αμερικανούς. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News