Business & Finance Δευτέρα 17/05/2021, 16:06
BUSINESS & FINANCE

Η αλήθεια για τον Μπιλ Γκέιτς: Καταρρέει το προφίλ του «συμπαθούς σπασίκλα»

Η αλήθεια για τον Μπιλ Γκέιτς: Καταρρέει το προφίλ του «συμπαθούς σπασίκλα»

Ο Μπιλ Γκέιτς δεν μοιάζει με τον Ίλον Μασκ. O συνιδρυτής της Microsoft και τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου έχτιζε εδώ και δεκαετίες το προφίλ του συμπαθούς δισεκατομμυριούχου. Για τον κόσμο, ήταν πάντα ένας ευχάριστος σπασίκλας, όπως τον περιγράφει το Business Insider, που ενδιαφέρεται για τον πλανήτη και την ανθρωπότητα. Σε αντίθεση με τους περισσότερους στις λίστες των δισεκατομμυριούχων, ήταν ένας άνθρωπος με τον οποίο κανείς μπορούσε να ταυτιστεί.

Όμως τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας έπειτα από την είδηση του χωρισμού με την επί 27 χρόνια σύζυγό του, σχηματίζουν μία αρκετά διαφορετική εικόνα. Δημοσιεύματα των New York Times και της Wall Street Journal μαρτυρούν ότι ο Γκέιτς συχνά χρησιμοποιούσε τους χώρους εργασίας για να προσεγγίσει γυναίκες που δούλευαν για εκείνον.

Αρκετοί υπάλληλοι είπαν στους NY Times ότι κατά καιρούς παρουσίαζε «αδέξια» και «αμφιλεγόμενη» συμπεριφορά στους χώρους εργασίας. Και επιπλέον, γινόταν απαξιωτικός προς τη σύζυγό τους, την οποία «καπέλωνε» στις συσκέψεις του φιλανθρωπικού οργανισμού που ίδρυσαν μαζί, του Gates Foundation, και το οποίο υποτίθεται ότι στήριζε, μεταξύ άλλων, πρωτοβουλίες για την ενδυνάμωση των γυναικών.

Βέβαια, οι αποκαλύψεις ότι ο Μπιλ Γκέιτς προσέγγιζε ρομαντικά γυναίκες που δούλευαν για εκείνον ίσως να μην προκαλούν και τόση έκπληξη: Η σχέση του με την Μελίντα Φρεντς Γκέιτς ξεκίνησε το 1987, αφότου εκείνη έπιασε δουλειά στη Microsoft.

Οι δυο τους γνωρίστηκαν σε ένα δείπνο κάποιου συνεδρίου και αφότου τον απέρριψε κατ΄ επανάληψη, η Μελίντα δέχθηκε τελικά να βγει μαζί του. Παρότι η ιστορία αυτή αποτελούσε μέρος του «μύθου» του ζευγαριού, εκ των υστέρων και έπειτα από τις τελευταίες αποκαλύψεις, δεν μοιάζει πλέον και τόσο ρομαντική.

Όπως αποκάλυψε χθες η Wall Street Journal, το διοικητικό συμβούλιο της Microsoft αναγκάστηκε να προσλάβει δικηγορικό γραφείο το 2019 για να ερευνήσει τους ισχυρισμούς υπαλλήλου της εταιρείας ότι είχε συνάψει εξωσυζυγική σχέση με τον Γκέιτς το 2000, έξι χρόνια μετά τον γάμο του με τη Μελίντα.

«Υπήρξε μία εξωσυζυγική σχέση πριν από σχεδόν 20 χρόνια, η οποία έληξε φιλικά», επιβεβαίωσε  εκπρόσωπος του Γκέιτς.

Όμως, από άλλο δημοσίευμα των New York Times προκύπτει ότι αυτή δεν ήταν η μοναδική γυναίκα που βρέθηκε στο στόχαστρο του δισεκατομμυριούχου ενώ δούλευε για εκείνον.

Το 2006, για παράδειγμα, ο Γκέιτς παρακολούθησε μία παρουσίαση από μία υπάλληλο της Microsoft. Αμέσως μετά, και ενώ ήταν πρόεδρος της εταιρείας, της έστειλε email, ζητώντας της να βγει για δείπνο μαζί του. «Εάν νιώθεις άβολα, μπορείς να προσποιηθείς ότι δεν συνέβη ποτέ», της έγραψε. Η γυναίκα πράγματι ένιωθε άβολα και προτίμησε να προσποιηθεί ότι δεν είχε συμβεί τίποτα.

Ένα-δυο χρόνια αργότερα, ο Γκέιτς βρισκόταν σε ταξίδι στη Νέα Υόρκη για δουλειές του Gates Foundation. Μαζί του ταξίδευε μία γυναίκα που δούλευε για το ίδρυμα. Σε κάποια δεξίωση, εκείνος χαμήλωσε τη φωνή του και της είπε: «Θέλω να σε δω. Θα έρθεις για δείπνο μαζί μου;». Εκείνη ένιωσε άβολα και γέλασε, για να αποφύγει να απαντήσει.

Έξι νυν και πρώην υπάλληλοι της Microsoft, του ιδρύματος και της εταιρείας που διαχειρίζεται την περιουσία του Γκέιτς είπαν στους New York Times ότι ήταν γνωστός για τις «αδέξιες» προσπάθειές του να προσελκύσει γυναίκες, τόσο εντός όσο και εκτός του γραφείου. Η συμπεριφορά του δεν ήταν επιθετική ή πιεστική, όμως έκανε περίεργο το κλίμα στη δουλειά και προκαλούσε πολλά κουτσομπολιά ανάμεσα στους εργαζόμενους για την προσωπική του ζωή.

moneyreview.gr με πληροφορίες από New York Times, Wall Street Journal, Business Insider 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News