Business & Finance Σάββατο 15/05/2021, 10:40
BUSINESS & FINANCE

Για ποιους κλάδους ετοιμάζονται πακέτα στήριξης

Τι ακολουθεί μετά την εστίαση

Για ποιους κλάδους ετοιμάζονται πακέτα στήριξης

Σε 4.800 έχουν φθάσει έως το πρωί του Σαββάτου οι αιτήσεις στην ειδική πλατφόρμα στήριξης των επιχειρήσεων εστίασης, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, το κυβερνητικό στέλεχος διευκρίνεται ότι η υποβολή των αιτήσεων συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, καλώντας τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων να εισέλθουν άμεσα στην πλατφόρμα ependyseis.gr.

Όπως εξήγησε, οι δικαιούχοι μπορούν να ανακτήσουν έως το 7% του τζίρου του 2019.

Το πρόγραμμα είναι προϋπολογισμού 330 εκατ. ευρώ και θα εκταμιευτεί με τη μορφή επιχορηγήσεων, οι οποίες θα αφορούν τα έξοδα κίνησης των πρώτων μηνών λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης.

Η μέγιστη επιδότηση ανά επιχείρηση ανέρχεται σε 100.000 ευρώ. Το ποσό που θα λάβουν οι δικαιούχοι, θα πρέπει να διατεθεί αποκλειστικά για την προμήθεια υλικών, τα οποία είναι απαραίτητα για την λειτουργία της επιχείρησης (π.χ. τρόφιμα και ποτά).

Την Τετάρτη, επίσης, όπως υπενθύμισε ο κ. Γεωργιάδης, ξεκίνησε το πρόγραμμα δανειοδότησης με έως 50.000 ευρώ για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες διαθέτουν τζίρο έως 200.000 ευρώ. Ανοιχτή είναι και η πλατφόρμα για δάνεια έως 2 εκατ. ευρώ σε μικρές επιχειρήσεις (άνω των 200.000 ευρώ τζίρο), οι οποίες θα απολαμβάνουν δύο χρόνια περίοδο χάριτος.

Όλα τα παραπάνω δάνεια θα έχουν ως εγγυητή την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Ο αρμόδιος υπουργός, στη συνέχεια, επανέλαβε ότι στις 28 – 30 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση των γυμναστηρίων και των παιδότοπων, η οποία προβλέπει τη χορήγηση από 4.000 έως 17.000 ευρώ, ανάλογα τον αριθμό των εργαζόμενων.

Παράλληλα, το β’ 10ήμερο του Ιουνίου θα ακολουθήσει η πλατφόρμα για τους δικηγόρους, οι οποίοι θα λάβουν ειδική χρηματοδοτική ενίσχυση για την αγορά ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

Ο κ. Γεωργιάδης, μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αντίστοιχου προγράμματος στήριξης και για τον κλάδο της ένδυσης – υπόδησης, όπως και για τις εποχικές επιχειρήσεις.

Σ’ αναμονή έγκρισης βρίσκεται, εξάλλου, και το πρόγραμμα στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων, με την κυβέρνηση να αναμένει το «ναι» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι τα επιμέρους προγράμματα στήριξης χρηματοδοτούνται από πόρους του ΕΣΠΑ κι άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, γεγονός το οποίο προϋποθέτει την έγκριση των Βρυξελλών.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News