Business & Finance Παρασκευή 14/05/2021, 13:02
BUSINESS & FINANCE

Τουρισμός: Πότε αναμένονται οι πρώτες «σοβαρές» τουριστικές ροές

Επτά καθημερινές πτήσεις από ΗΠΑ σε Ελλάδα

Τουρισμός: Πότε αναμένονται οι πρώτες «σοβαρές» τουριστικές ροές

Αισιόδοξος για τη φετινή πορεία του ελληνικού τουρισμού εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος, ο οποίος αναφερόμενος στη σημερινή επανεκκίνηση (14/5) του κλάδου έκανε λόγο για μία ημέρα – «ορόσημο». 

«Η ημερομηνία είναι συμβολική, έπρεπε να τεθεί. Ωστόσο οι ροές αναμένονται από τα τέλη Ιουνίου και μετά» επεσήμανε, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο των εργασιών του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

«Υπάρχει μεγάλη αγωνία και κρυφός ενθουσιασμός στον χώρο του τουρισμού ότι τα πράγματα θα πάνε καλά.  Οι εκτιμήσεις στον κλάδο ήταν πάντα παρακινδυνευμένες και σ’ αυτή τη συγκυρία ακόμη περισσότερο. Ωστόσο είμαι αισιόδοξος ότι θα πετύχουμε τον στόχο να ανακτήσουμε μέρος των εσόδων σε σχέση με το 2019. Νομίζω μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχουμε μία καλύτερη εικόνα. Ο κόσμος όμως έχει κουραστεί και θα προγραμματίσει ταξίδια» εξήγησε, παράλληλα, ερωτηθείς για τις φετινές προσδοκίες.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω της αρχικής απόφασης της βρετανικής κυβέρνησης να μην εντάξει την Ελλάδα στην «πράσινη λίστα», οι εκτιμήσεις για τις αφίξεις Μαΐου – Ιουνίου έχουν υποβαθμιστεί σημαντικά, μετατοπίζοντας το τουριστικό «βάρος» στους επόμενους μήνες της σεζόν, δηλαδή Ιούλιο – Αύγουστο – Σεπτέμβριο.

Το πιο ρεαλιστικό σενάριο, συνέχισε ο κ. Ρέτσος, είναι ο στόχος του 40% σε σχέση με το 2019 (34 εκατ. αφίξεις, 18 δισ. έσοδα), αρκεί να μην υπάρξει πισωγύρισμα με την πανδημία. «Εάν δεν υπάρξει κάτι απρόβλεπτο, τότε θα έχουμε και ένα καλό φθινόπωρο».

Από τέλη Ιουνίου η τουριστική κίνηση

Η τουριστική κίνηση, όπως εκτίμησε επίσης, αναμένεται να ξεκινήσει από τα τέλη Ιουνίου – αρχές Ιουλίου. «Έχουμε κρατήσεις από Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία, ενώ αυτή τη στιγμή έχουμε κινητικότητα από Γαλλία και Ισραήλ -αν και εκεί με τις πρόσφατες συρράξεις ίσως έχουμε κάποιες εξελίξεις».

Ειδική μνεία έκανε και στην αγορά των ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι «η θετική εισήγηση του CDC έχει αυξήσει τη ζήτηση από την Αμερική, αν και οι κρατήσεις δεν είναι εγγυημένες, καθώς δεν υπάρχουν ακυρωτικά.  Περιμένουμε 7 πτήσεις καθημερινά από τις ΗΠΑ στην Αθήνα, νούμερο αυξημένο σε σχέση με το 2019».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, συμφωνα με στοιχεία του Airbnb, οι αναζητήσεις Αμερικανών για την Ελλάδα έχουν αυξηθεί κατά 75% τον τελευταίο μήνα, με τη χώρα μας να συγκαταλέγεται στο top-3 των αμερικανικών αναζητήσεων στην Ευρώπη.

Όσον αφορά τη Ρωσία, ο κ. Ρέτσος δήλωσε ότι παραμένει ένα τεράστιο ερωτηματικό καθώς, ενώ υπάρχει μεγάλη βούληση από Ρώσους ταξιδιώτες, η ρωσική κυβέρνηση κωλυσιεργεί να δώσει πρόγραμμα επανέναρξης ταξιδιών, κάτι που εντάσσεται στο γενικότερο γεωπολιτικό παιχνίδι Ευρώπης -Ρωσίας.

Στο αισιόδοξο κλίμα για τον ελληνικό τουρισμό προσμετρούν και τα στοιχεία της TUI, του μεγαλύτερου ταξιδιωτικού πράκτορα της Ευρώπης, ο οποίος έχει την Ελλάδα σε περίοπτη θέση ως προς τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Με βάση τα πλέον πρόσφατα δεδομένα, λοιπόν, οι κρατήσεις στην TUI αριθμούν σε 2,6 εκατομμύρια, επιβεβαιώνοντας την ισχυρή ζήτηση των Ευρωπαίων για διακοπής.

Η εν λόγω τάση οφείλεται εν πολλοίς στον Απρίλιο, κατά τη διάρκεια του οποίου οι κρατήσεις διπλασιάστηκαν. Μάλιστα, υπάρχει προσδοκία ότι όσο πλησιάζουμε προς τους πρώτους θερινούς μήνες και προχωρούν τα εμβολιαστικά προγράμματα, τόσο μεγαλύτερη θα καθίσταται η ζήτηση για ταξίδια.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News