Business & Finance Παρασκευή 7/05/2021, 14:50
BUSINESS & FINANCE

Το δυσμενές σενάριο για τον ελληνικό τουρισμό

Ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν

Το δυσμενές σενάριο για τον ελληνικό τουρισμό

Όλη η Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, αναμένει το άνοιγμα του τουρισμού, κάτι το οποίο αφενός θα βοηθήσει τις οικονομίες των μεσογειακών χωρών, αφετέρου θα αποτελέσει μια βαλβίδα εκτόνωσης για τους πολίτες της Βόρειας Ευρώπης, πολλοί εκ των οποίων έχουν να κάνουν διακοπές από το 2019.

Η Ελλάδα θα ανοίξει τα σύνορα για τους εμβολιασμένους ή για όσους προσκομίσουν αρνητικό τεστ ή για όσους έχουν ήδη νοσήσει και έχουν αναπτύξει αντισώματα, στις 15 Μαΐου, ευελπιστώντας να διπλασιάσει τα τουριστικά έσοδα σε σχέση με τις απογοητευτικές επιδόσεις του 2020 (4,3 δισ. ευρώ)

Ωστόσο, υπάρχει και το δυσμενές σενάριο, αυτό που αναφέρει ότι παρά τη δεδομένη πρόοδο στους εμβολιασμούς, η ταξιδιωτική ζήτηση θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα λόγω -μεταξύ άλλων- των παρακάτω πιθανών κινδύνων:

  • Διατήρηση των ταξιδιωτικών περιορισμών
  • Απώλεια θέσεων εργασίας, ως απόρροια της οικονομικής κρίσης
  • Ανάφλεξη των κρουσμάτων, ως απόρροια των μεταλλάξεων

Επίσης, από μόνη της η υποχρεωτική προσκόμιση αρνητικού τεστ κορωνοϊού ή πιστοποιητικού εμβολιασμού, σύμφωνα με παράγοντες του τουριστικού κλάδου, αποτελεί αποθαρρυντικό παράγοντα.

Επομένως, αν δεν εξελιχθούν τα πράγματα, όπως περιμένουμε, φέτος το καλοκαίρι, μπορεί η Ελλάδα να «μαζέψει» κάπως την κατάσταση, μέσω του εσωτερικού τουρισμού; Σύμφωνα με την Επιτροπή Ευρωπαϊκού Τουρισμού, δυστυχώς, η απάντηση είναι αρνητική. Κάτι το οποίο φάνηκε και πέρυσι.

Το 2019, το μερίδιο του εγχώριου τουρισμού στο σύνολο της Ε.Ε. αυξήθηκε από το 55% (σ.σ. στοιχεία του 2019) στο 69%. Κι αυτό, διότι αρκετές χώρες αξιοποίησαν στο έπακρον την επιθυμία των κατοίκων τους για ταξιδιωτικές εξορμήσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Εφόσον, λοιπόν, τα περιοριστικά μέτρα διατηρηθούν και στο γ’ τρίμηνο του 2021, το οποίο αποτελεί το βασικό τρίμηνο για τον τουριστικό κλάδο, δεν αποκλείεται να επαναληφθεί μια παρόμοια κατάσταση, δηλαδή οι Ευρωπαίοι να επιλέξουν τις χώρες τους και όχι να ρισκάρουν ένα ταξίδι στο εξωτερικό.

Σ’ αυτό το σενάριο, το δυσμενές, η Ελλάδα δυστυχώς θα συγκαταλέγεται στις χαμένες χώρες, αδυνατώντας να αναπληρώσει το κενό των ξένων αφίξεων, όπως αποδείχθηκε και στην περσινή τουριστική σεζόν.

Το δυσμενές σενάριο για τον ελληνικό τουρισμό-1

Το 2019, για παράδειγμα, ο εγχώριος τουρισμός στην Ελλάδα αντανακλούσε μόλις το 20% του συνολικού (διεθνούς και εγχώριου) τουρισμού στη χώρα, ένα από τα μικρότερα ποσοστά στις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως εκ τούτου, συμπεραίνει η Επιτροπή Ευρωπαϊκού Τουρισμού, το δυσμενές σενάριο θα επιφέρει λιγότερες διαμονές στα ελληνικά ξενοδοχεία κατά τουλάχιστον 50% σε σχέση με το βασικό σενάριο.

Το δυσμενές σενάριο για τον ελληνικό τουρισμό-2

Στην ίδια μοίρα με την Ελλάδα, βρίσκονται κι άλλες χώρες της Μεσογείου, όπως το Μαυροβούνιο, η Μάλτα, η Κύπρος και η Κροατία. Στον αντίποδα, οι λιγότερο χαμένες χώρες είναι η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ρουμανία, οι οποίες στο δυσμενές σενάριο, όχι μόνο δεν θα εμφανίσουν μείωση στις διαμονές, αλλά θα παρουσιάσουν αύξηση.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News