BUSINESS & FINANCE

Τουρισμός: Σε limit up οι τιμές στις κρατήσεις

Αύξηση άνω του 20% στα πακέτα διακοπών - Πώς εξηγείται το υψηλό κόστος

Φωτ. AP

Χρυσάφι κοστίζουν οι διακοπές στη μετάβαση από την πανδημία στην κανονικότητα. Η επιτάχυνση των εμβολιασμών και η άρση των lockdowns αυξάνουν τη ζήτηση, ωστόσο, δεν ανοίγουν όλες οι αγορές και οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, γεγονός που κρατά ακόμη σε χαμηλά επίπεδα την προσφορά. Αποτέλεσμα; Η αύξηση στο κόστος των φετινών διακοπών πάνω από 20% σε σύγκριση με το 2019.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του μεγαλύτερου ταξιδιωτικού πράκτορα της Ευρώπης, οι κρατήσεις έως τις 12 Μαΐου αριθμούσαν σε 2,6 εκατομμύρια, επιβεβαιώνοντας την ισχυρή ζήτηση για καλοκαιρινές διακοπές.

Η εν λόγω τάση οφείλεται εν πολλοίς στον Απρίλιο, κατά τη διάρκεια του οποίου οι κρατήσεις διπλασιάστηκαν. Μάλιστα, υπάρχει προσδοκία ότι όσο πλησιάζουμε προς τους πρώτους θερινούς μήνες και προχωρούν τα εμβολιαστικά προγράμματα, τόσο μεγαλύτερη θα καθίσταται η ζήτηση για ταξίδια.

Από τον Φεβρουάριο και έπειτα, τα συστήματα της TUI έχουν δεχθεί 180.000 νέες κρατήσεις για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, ενώ πολλές από τις κρατήσεις που αφορούσαν το διάστημα πριν τις 17 Μαΐου, μεταφέρθηκαν στο γ’ και στο δ’ τρίμηνο του 2021. Αυξημένες είναι και οι κρατήσεις για τον Οκτώβριο.

«Συνεχίζουμε να διαπιστώνουμε ισχυρή συσσωρευμένη ζήτηση και επιθυμία για ταξίδια, η οποία μετουσιώνεται σε κρατήσεις ακόμα και για το 2022», επιβεβαίωσε η διοίκηση της TUI, κατά την πρόσφατη γενική συνέλευση των μετόχων. 

Αυτή την στιγμή, η πληρότητα των διαθέσιμων τουριστικών πακέτων για τους βασικούς καλοκαιρινούς μήνες του 2021 εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει το 75% της πληρότητας του 2019. Εκρηκτική άνοδος, ωστόσο, καταγράφεται και στις κρατήσεις του 2022, οι οποίες στο Ηνωμένο Βασίλειο σημειώνουν αύξηση 109%.

Πώς εξηγείται το «άλμα» στις τιμές

Από την άλλη πλευρά, η μέση τιμή των τουριστικών πακέτων, σύμφωνα με τα στοιχεία της TUI, είναι κατά 22% υψηλότερη σε σχέση με το 2019, κάτι το οποίο εν πολλοίς οφείλεται στη μαζική στροφή σε all-inclusive διακοπές. Μια τάση, η οποία συνιστά απόρροια της πανδημίας του κορωνοϊού και της ανάγκης για μείωση των περιττών μετακινήσεων.

Στο ίδιο συμπέρασμα φαίνεται ότι καταλήγει και ο εκτελεστικός διευθυντής της booking.com, Γκλεν Φόγκελ, ο οποίος διαπιστώνει ότι «οι τιμές βρίσκονται ήδη σε άνοδο». «Υπάρχει μεγάλη αύξηση της ζήτησης. Όλοι θέλουν να ταξιδέψουν, αλλά όλοι θέλουν να το κάνουν με ασφάλεια» δηλώνει, μιλώντας στο BBC.

Από την πλευρά του, ο Τζον Γκραντ, αναλυτής της εταιρείας ταξιδιωτικών υπηρεσιών ΟΑG, αποδίδει την καταγραφείσα αύξηση των τιμών και στην άνοδο του κόστους για αεροπορικά εισιτήρια, ως συνέχεια της απότομης ανάκαμψης της ταξιδιωτικής ζήτησης. «Ο αλγόρισμος των αεροπορικών θα εντοπίσει την άνοδο της ζήτησης και θα προχωρήσει σε αντίστοιχη διόρθωση των τιμών» σημειώνει, ενδεικτικά.

Αυτή την στιγμή, για παράδειγμα, ένα εισιτήριο της British Airways για το δρομολόγιο Λονδίνο – Algarve (Πορτογαλία) στις 17 Μαΐου, όταν και ανοίξει ο τουρισμός για τους Βρετανούς, κοστίζει 530 στερλίνες. Το ίδιο δρομολόγιο, ωστόσο, για τις 14 Μαΐου, κοστίζει μόλις 276 στερλίνες. Αντίστοιχα, η αξία ενός εισιτηρίου της Ryanair από το Λονδίνο στη Λισαβόνα για τις 19 Μαΐου ανέρχεται στις 262 στερλίνες. Για τις 14 Μαΐου, όμως, περιορίζεται σε λιγότερες από 130 στερλίνες.

Money Review