Business & Finance Κυριακή 18/04/2021, 09:56
BUSINESS & FINANCE

Τουρισμός: Στην πορτοκαλί λίστα της Βρετανίας η Ελλάδα – τι σημαίνει

Τουρισμός: Στην πορτοκαλί λίστα της Βρετανίας η Ελλάδα – τι σημαίνει

Μόνο οκτώ χώρες πρόκειται να μπουν στη λεγόμενη «πράσινη λίστα» για τους ταξιδιώτες, όταν η Βρετανία ανοίξει τα σύνορά της, κάτι που αναμένεται να συμβεί στις 17 Μαΐου. Ως γνωστόν, ο ευρωπαϊκός τουρισμός ποντάρει πολλά για φέτος στους Βρετανούς. 

Σύμφωνα με το μοντέλο που «έτρεξε» ο Ρόμπερτ Μπόιλ, πρώην επικεφαλής στρατηγικής της British Airways, στην πράσινη λίστα θα μπουν το Γιβραλτάρ, το Ισραήλ, η Ισλανδία, οι ΗΠΑ, η Μάλτα, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και η Ιρλανδία. 

Ως γνωστόν, η Βρετανία θα εφαρμόσει φέτος το σύστημα του «φωτεινού σηματοδότη» για το άνοιγμα των συνόρων. Για να ενταχθεί μία χώρα στην πράσινη, πορτοκαλί ή κόκκινη κατηγορία, θα συνυπολογίζονται ο αριθμός των κρουσμάτων, το ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί, η διασπορά των στελεχών του κορωνοϊού που προκαλούν ανησυχία (δηλαδή εκείνων που είναι ανθεκτικά στα εμβόλια που χρησιμοποιούνται στη Βρετανία) καθώς και οι δυνατότητες της χώρας να εξετάζει την αλληλουχία του γονιδιώματος του κορωνοϊού (δηλαδή να εντοπίζει τις μεταλλάξεις που κυκλοφορούν).

Πράσινοι προορισμοί: Όποιος επιστρέφει από αυτές τις χώρες πρέπει να κάνει τεστ covid με δικά του έξοδα, πριν μπει στο αεροπλάνο και  να υποβληθεί ξανά σε εξέταση μερικές ημέρες μετά την επιστροφή του, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει μεταφέρει κάποια μετάλλαξη του κορωνοϊού.

Πορτοκαλί προορισμοί: Ισχύουν όσα και στους πράσινους, με την πρόσθεση υποχρέωση όσων επιστρέφουν να μείνουν σε καραντίνα στο σπίτι τους για δέκα ημέρες. Στις πέντε ημέρες μπορούν να βγουν από την καραντίνα, εφόσον κάνουν τεστ covid με δικά τους έξοδα και το αποτέλεσμα είναι αρνητικό.

Κόκκινοι προορισμοί: Τα ταξίδια επιτρέπονται, όμως όσοι επιστρέφουν από αυτές τις χώρες πρέπει να μείνουν στα ξενοδοχεία καραντίνας, με δικά τους έξοδα (τα οποία υπολογίζονται στις 1.750 λίρες), όπως ισχύει και σήμερα.

Σύμφωνα με το μοντέλο, τα αποτελέσματα του οποίου δημοσιεύτηκαν στην Telegraph, η Ελλάδα βρίσκεται στην πορτοκαλί κατηγορία. Το ίδιο ισχύει και για άλλους δημοφιλείς προορισμούς των Βρετανών, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Κύπρος. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής έρχονται σε αντίθεση με τις προσδοκίες του βρετανικού τουριστικού κλάδου, σύμφωνα με τις οποίες, το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης -συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας- θα βρίσκεται στην πράσινη λίστα. 

Ο επικεφαλής της EasyJet, για παράδειγμα, είχε δηλώσει ότι η Ελλάδα, η Ισπανία, η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Κροατία, η Κύπρος και η Τουρκία αναμένεται να ενταχθούν στην πράσινη λίστα με το άνοιγμα των βρετανικών συνόρων. 

Πάντως, δεν αποκλείονται μεταβολές έως τις 28 Ιουνίου, όταν η βρετανική κυβέρνηση θα επαναξιολογήσει την κατάταξη των χωρών. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News