Business & Finance Τρίτη 23/03/2021, 12:25
BUSINESS & FINANCE

Πρόστιμο 5.000 λίρες για τους Βρετανούς που θα πάνε διακοπές

Πρόστιμο 5.000 λίρες για τους Βρετανούς που θα πάνε διακοπές

Αντιμέτωποι με πρόστιμο 5.000 λιρών θα βρεθούν όσοι Βρετανοί επιχειρήσουν να πάνε για διακοπές στο εξωτερικό, σύμφωνα με τα νέα περιοριστικά μέτρα που τεθούν προς ψήφιση στο κοινοβούλιο αύριο.

Εάν ψηφιστούν, τα νέα μέτρα θα ισχύσουν από τις 29 Μαρτίου.  Ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγεται και η απαγόρευση όλων των ταξιδιών στο εξωτερικό χωρίς σοβαρό λόγο.

Ο νέος νόμος θα έχει ισχύ έως τις 30 Ιουνίου, όμως ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ άφησε να φανεί ότι η απαγόρευση των διακοπών στο εξωτερικό θα μπορούσε να αρθεί νωρίτερα.

Όπως είπε στο Sky News, η κυβέρνηση θα αποφασίσει τον επόμενο μήνα εάν θα επιτρέψει στους Βρετανούς να ταξιδέψουν εκτός συνόρων από τις 17 Μαΐου, στο πλαίσιο και του οδικού χάρτη για το άνοιγμα της οικονομίας, που έχει δημοσιοποιήσει ο Μπόρις Τζόνσον. Οι αποφάσεις αναμένονται στις 12 Απριλίου.

«Ο οδικός χάρτης ορίζει την ελάχιστη ημερομηνία κατά την οποία θα επιτρέψουμε τα ταξίδια στο εξωτερικό χωρίς έναν από τους σαφείς λόγους που απαιτούνται σήμερα. Αυτή είναι η 17η Μαΐου. Αυτό δεν έχει αλλάξει», σημειώνει ο Χάνκοκ. Όσο για το νέο νόμο, τονίζει ότι αυτός ισχύει έως τα τέλη του Ιουνίου, χωρίς ωστόσο να επηρεάζει το χρονοδιάγραμμα που έχει ορίσει ο οδικός χάρτης.  

Αυτό που προβληματίζει τη βρετανική κυβέρνηση είναι η αναζωπύρωση των κρουσμάτων σε κάποια μέρη της Ευρώπης και  κυρίως η εξάπλωση μεταλλάξεων, ανθεκτικών στα εμβόλια. «Είναι πολύ σημαντικό  να προστατεύσουμε την πρόοδο που καταφέραμε να κάνουμε εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο», είπε ο Χάνκοκ.  

Σημειώνεται ότι σήμερα, οι Βρετανοί μπορούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό μόνο για:

– Δουλειά,

– σπουδές,

– νομικές υποχρεώσεις ή για να ψηφίσουν,

– για μετακόμιση, πώληση ή ενοικίαση ακινήτου,

– για λόγους φροντίδας παιδιού ή για να παραστούν σε κάποια γέννηση,

– για να επισκεφθούν συγγενή ή στενό φίλο που πεθαίνει,

– για να παραστούν σε κηδεία,

– για να παντρευτούν ή να παραστούν στο γάμο στενού συγγενή

– για ιατρικό ραντεβού,

– για να αποφύγουν κάποιον κίνδυνο για τη σωματική τους ακεραιότητα.

Σημειώνεται ότι οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί προορισμοί ποντάρουν πολλά στους Βρετανούς για τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν, ενώ όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η ζήτηση στο Ηνωμένο Βασίλειο για ταξίδια στο εξωτερικό είναι εκρηκτική. Ωστόσο, εδώ και λίγες ημέρες, οι επιστήμονες συμβουλεύουν την κυβέρνηση να μην επιτρέψει τις καλοκαιρινές διακοπές στο εξωτερικό, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος οι Βρετανοί που επιστρέφουν να φέρουν μαζί τους στελέχη του κορωνοϊού που είναι ανθεκτικά στα εμβόλια που έχουν κάνει, θέτοντας σε κίνδυνο το στόχο της  επίτευξης της συλλογικής ανοσίας.

Αφότου και ο υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι είναι πρόωρο να κλείσουν οι Βρετανοί τις καλοκαιρινές τους διακοπές, μετοχές του τουριστικού κλάδου, όπως οι IAG –μητρική της British Airways-, EasyJet και Ryanair σημείωσαν χθες σημαντικές απώλειες και συνεχίζουν και σήμερα πτωτικά.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News